top of page

Savaş ve Barış Temalı Kitaplar: Dişe Diş

Güncelleme tarihi: 14 May

Kitap Adı: Dişe Diş

Yazar: David Mckee

Tür: Masal

Yaş Grubu: 3 ve üzeri

Sayfa Sayısı: 32

Yayınevi: Uçanbalık


Konusu (Tanıtım Yazısından)

Bir zamanlar, yeryüzündeki tüm filler siyah ya da beyazdır. Filler bütün canlıları sever ama birbirlerinden nefret ederler. Ormanda anlaşmazlık yaşayan siyah ve beyaz fillerin çatışmaları bir süre sonra yok edici bir savaşa dönüşür. Dünya üzerinde hiç siyah ya da beyaz fil kalmadığında, barış yanlısı fillerin torunları ormanın derinliklerinden çıkagelir. Şaşırtıcı bir şekilde de bu filler gridir...


Savaş ve barış kavramlarını irdeleyen Zafer Kimin kitabının yanı sıra rengârenk fil Elmer’in maceralarından tanıdığımız dünyaca ünlü yazar David McKee, birlikte yaşama sanatı üzerine hiç eskimeyen bir hikâye anlatıyor.


Dişe Diş, çeşitliliği ve farklı olmayı yücelten felsefi öyküsüyle okurlarını tekrar tekrar düşünmeye ve hayatın gerçeklerini sorgulamaya davet ediyor.


Ailelere Öneriler

Aileler, okul öncesi dönem çocuklarına bu kitabı sesli olarak okuyabilirler. Ardından aşağıda sıralanan dört soruyu sorarak çocuklarının savaş ve barışın olası sonuçları ile ilgili çıkarım yapmalarını sağlayabilirler. Bu soruların sayısını aileler de artırabilir. Ayrıca aileler kitabın sayfalarını çocuklarından görsel olarak da yorumlamalarını isteyebilirler. Örneğin yandaki sayfayı göstererek şu şekilde sorular sorulabilir: Sence bu filler ne yapıyor? Siyah ve beyaz fillerin birbirine benzeyen tarafları neler? Bu resme bakınca siyah ve beyaz fillere ne söylemek isterdin? Bu yolla çocuklarının problem çözme, eleştirel ve empatik düşünme becerilerini de geliştirebilirler.


Kitapla İlgili Çocuklara Sorulabilecek Sorular

1) Bir zamanlar yeryüzündeki tüm filler neden siyah ve beyazdı?

2) Sen fillerin yerinde olsaydın savaş yanlısı mı yoksa barış yanlısı mı olurdun?

3) Gri filler nasıl ortaya çıkmıştır?

4) Sizce gri filler yaşanan savaştan ne gibi dersler çıkarmıştır?


Melike KARAMAN

211 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page