Bir dersin online olarak planlanması, öğrencilerin onu başarılı bir şekilde yürütmesi ve takip etmesi açısından çok zor olabilir.
Bu yıl derslerimiz online olarak devam ettiğinde çoğumuz öğrencilerin uzaktan derslere katılımını sağlamak için yollar bulmaya çabaladı ancak bu hiç basit bir iş değildi. Kendim de dahil çoğumuz nereden başlayacağımızı bilmiyorduk.
Öğrenciler için yolladığım günlük dersler gibi en temel iletişimler bile beklediğimden daha zordu. Gönderdiğim şeyler; fazla uzun olmasından, çok belirsiz olmasından, yoğun içeriğinden ve fazla ödev içermesinden dolayı karışıktı. Öğrenciler yeni, bağımsız iş yoğunluğundan dolayı kendilerini çok bunalmış hissediyorlardı ve ben öğrenimimizi etkili bir şekilde yürütemiyordum. 50 dakikalık bir dersi, lise öğrencilerim için olan açık ve etkili bir gönderiye dönüştürmek hiç kolay değildi.
Neyse ki öğrencilerim günlük gönderdiğim gönderileri geliştirmemde bana yardımcı olan geri dönüt vermekte çekinmediler ve fazladan çalışarak derslerimi daha seyredilebilir, okunabilir ve merak uyandıran hâle getirdim.
Online Öğrenime Zemin Hazırlamak için 7 Öneri
1. Aynı Zaman, Aynı Mekan: Derslerinizi her gün aynı yere göndermelisiniz. Öğrenciler günlük göndereceğiniz materyallerinizin, öğrenme yönetim sisteminin belirli bir sayfasına mı yoksa e-posta aracılığıyla mı nereye göndereceğinizi bildiklerinde tutarlı olun. Gönderilerinizi her gün aynı saatte yayınladığınıza emin olun. Eğer okulunuzdaki diğer öğretmenler de aynı yolla gönderilerini gönderirlerse daha iyi olur.
2. Hatırlatmak ve Pekiştirmek: İlk gönderiniz öğrencilerin derslerinin nerede ve ne zaman kontrol etmeleri gerektiğini vurgulamakla başlamalı. Ben her zaman gönderilerimi öğrenme yönetim sistemimizin duyuru kısmına öğleden önce saat 08.00'de gönderirdim ve her zaman ilk hafta gönderilerim öğrencilerin bu duyuru kısmını kontrol etmesiyle ilgili bir hatırlatma içerirdi. Öğrenciler veya aileler derslerin nerede ve ne zaman başlayacağı gibi sürekli sorulan soruları içeren mail attıklarında duyurular bu tarz soruların cevabının bilinmesine yardım ediyordu.
3. Tarihi Vurgulayın: Bazı öğrencilerin geride olabileceğinden ve diğerlerinin önceki derslere değinmek isteyebileceğinden gönderilerinize haftanın gününü ve tarihini başlık atın. Tarihe göre organize etmek, gönderilerinizi ardışık ve sabit şekilde tutar. Öğrenciler, gönderilerde ders odaklı ima edilen devamlılığı her zaman göremezler -örneğin alıntı seçimi dersinden önce gelen, önde olan tez cümlesi dersi örneği gibi- ama kesinlikle 1 Eylül Salının 2 Eylül Çarşambadan önce geldiğini bilecektir.
4. 1-2-3: Dersleriniz süresince öğrencileri aktif kılmak için sayıları kullanın. Benim için listemdeki ilk madde, her zaman katılım oldu ve sonra ders içerikleri, ilgili dokümanları ve sunulan şeyler için linkleri listeledim. Gönderilerimi, basit sayısal işaretlerle organize edilmiş bir dille oluşturduğumda öğrencilerimden pozitif geri dönüt aldım. Bu, aynı zamanda dersimin kontrolden çıkmaya başladığını fark etmeme yardımcı olan bir yoldu. Mesela 5. sayıya geldiğimde biliyordum ki çoğu öğrencinin gün içinde beni makul şekilde karşıladıkları ders limitini aşmıştım.
5. Her Şeyi Linkleyin: Online ders süresince öğrenciler zaten zor bir durumdalar ve bir yön oluşturamamak gibi her hangi küçük bir bariyer durumu başa çıkılamaz hissettirecektir. Bir dokümanı, yararlı bir web siteyi veya bir ödev teslimini linklemek ekstra zaman alabilir ama gönderilerinizde linkleriniz yoksa, e-postaları yanıtlamakla ve ödevini yapmayan veya doğru düzgün yapmayan çocukların peşinden koşmakla daha çok zaman kaybedersiniz.
6. Ne Zaman …? Hatırlatın: Çoğu gönderimin sonunda bir önceki gündeki gönderimin en önemli noktalarına ve linklerine özet şeklinde değinirdim. Bu özet genelde önceki gönderimden kesip yapıştırdığım birkaç cümleden oluşurdu ama öğrenciler kolayca bu tarz taze materyallere ulaşabilmenin verdiği kolaylığı takdir ediyorlardı. Aynı zamanda bu durumu düzensiz şekilde derse erişmeye çalışan çocuklar için de faydalı buluyordum. Eğer bu tarz çocuklar aniden günün dersine katılmaya karar verirlerse bu kısa tekrar, günün dersini anlamada yardımcı oluyordu. Ve bu gönderimin son kısmında olduğu için öğrenciler gönderiyi geçmeye çalışmıyordu ki hatırlatmanın gönderimin sonunda olması başka bir yerde yazılı veya ekli olmasından daha kolay bir yoldu.
7. Bir Gözden Geçirim Videosuna Yer Verin: Son olarak öğrencilerle günün gönderisinin üzerinden geçen sesli, kısa bir ekran yayını hazırlayın. Bu uzaktan eğitimin ilk birkaç haftasında atladığım bir konuydu ve öğrencilerim bununla alakalı soru sorunca biraz aptalca gelmişti. Neden benden sesli şekilde gönderileri okuyup 2 dakikalık bir video çekmemi istemişlerdi? Ama bir kere böyle bir video hazırlayınca günün dersinin farklı, ayrı görünen konularını birleştirmesine ve öğrencilere daha çok sınıftaki gibi bütüncül bir görüntü vermesine yardımcı olduğunu fark ettim. Bu ayrıca kendi işimde yanlışlarımı düzeltmem için yararlı bir yoldu, gönderilerimi yayınlarken artık son aşamada hiçbir baskı hatası veya ölü bağlantı olmamasını garantiye alıyordu. Videoyu gözden geçirdikten sonra gönderimin en başına, listemdeki ilk maddemin yukarısına ekliyordum.
Online eğitim asla sınıftaki eğitimin yerini alamayacak ama bu basit adımları takip etmek öğrenmeyi ulaşılabilir olarak devam ettirmeye yardımcı olabilir ki bu, başlamak için oldukça iyi bir adım.
Yazar: Elizabeth Skopec
Çeviri: Merve Altun
7 Guidelines for Setting Up Clear Online Lessons
Originally published © Edutopia.org
#eğitim #uzaktaneğitim #deneyim #etkileşim #çevrimiçi #online #onlineders #çeviri #çeviriyazı #egitimlik #eğitimlik #mervealtun
Comments