top of page

Derse Zoom Üzerinden mi Bağlanıyorsunuz? Bu Oyunlara ve Tehlikelere dikkat edin!

Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2020

Bu makale Koronavirüs Kriz Döneminde Yüksek Öğrenimin Sürdürülmesi Kılavuzu'nun bir kısmıdır.

Salı günü ekran aniden pornografik görüntüler ve ırkçı hakaretlerle kaplandığında, Kristina Ishmael koronavirüsün K-12 (üniversite öncesi eğitim veren kurumlarda kullanılan ifade) eğitim sistemini nasıl etkileyeceği hakkında bir internet semineri izliyordu.


Oturum başkanı görüntüyü kapattı ancak fayda etmedi. Şüpheli kişi, daha sonra ses sistemini kontrol altına aldı. Yeni Amerika’da, eğitim sisteminin kıdemli politika yöneticisi olan Ishmael, kadın düşmanı yakıştırmalar püsküren bir erkek sesi hatırlıyordu.


Kendisinin ve diğer 100 katılımcının da dâhil akıllarında bir isim var: “Zoombombing.” Esasen bu, uygunsuz materyalleri ve düşünceleri yayınlamak için ses ve video kontrollerini devralan biri de dâhil, video toplantısında internet üzerinden insanları gereksiz tartışmaya sürüklemeye ve onları kışkırtmaya denir.


Bu terim, ülke genelinde okulların ve iş yerlerinin kapatılmasının birçok insanı video konferans araçlarını denemeye yönlendirdiği geçen haftaya kadar neredeyse yoktu. En popüler olanı, yeni kullanıcılarında bir artış gözüken Zoom olmuştur. Bunların arasında, şirketin tüm K-12 okulları için ana hesaplara normalde uygulanan 40 dakikalık sınırı kaldırma teklifini kabul eden eğitimciler de bulunmakta.


Ancak Zoom'un popülaritesi arttıkça, uygunsuz internet vakaları da arttı. Gazeteciler ve yatırımcılar gibi, New York’tan Güney Kaliforniya Üniversitesine kadar tüm eğitimciler, sanal toplantılarına kötü kişiler tarafından el koyulduğuna dair örnekleri bildirdiler.


Yeni uygulamalar genellikle öğrenme eğrileriyle birlikte geliyor. Rhode Island bölgesinde, Foster-Glocester Bölge Okulu eğitim teknolojisi müdürü Eric Butash, birçok anne-baba, öğretmen ve öğrencinin sanal konferans araçlarına ilk kez katıldığı için onların olumlu anlamda karşılıklar almak kadar risklerle dolu bir “Dijital Vahşi Batı”ya da yakınlaşıyor olduklarını söylüyor.


Kendinizi ve başkalarını Zoom tarafından saldırıya uğramaktan koruyun (Zoombombed).


Zoom Bombalama (Zoombombing) farklı biçimler alabilir ancak göründüğü kadar çok yönlü değildir. Genellikle bu, Twitter gibi halka açık mecralarda paylaşılan bir Zoom bağlantısı bulan, şifre gerektirmeyen bir toplantıya erişen ve toplantı kurucusunun sınırlamadığı sohbet, ekran paylaşımı ve dosya aktarımı gibi ayrıcalıklarını kötüye kullanan, hoş olmayan bir karakteri kapsar.


Ancak USC başkanı ve müdürü tarafından, 24 Mart'ta gönderilen bir e-postanın söz konusu olması yeterince endişe yaratmaya yetti. Not şöyle başlıyordu:


“Bugün, çevrimiçi Zoom derslerimizden bazılarının, öğrenmeyi ve dersleri kesintiye uğratan, ırkçı ve çirkin bir dil kullanan kişiler tarafından sekteye uğratıldığını öğrendiğimizi belirttiğimiz için üzgünüz. Öğrencilerimizin ve öğretim kadromuzun bu kadar aşağılık davranışlara şahit olmak zorunda kaldıklarına da ayrıca derin üzüntü duyuyoruz.”


E-posta, öğrencileri ve öğretim üyelerini USC yetkililerinin web sitesinde oluşturdukları özel bir “Zoombombing Kaynakları” sayfasına yönlendiriyor. Site, konferans kurucularının toplantıları güvenceye almak, katılımcıları çıkarmak ve kötüye kullanılabilecek ekran paylaşımı ve ses özelliklerini devre dışı bırakmak için yararlanabileceği denetimleri gözden geçiriyor.


Zoom Bombalama her zaman internetteki yabancıları içermiyor. Bazen, öğrenciler de hasara yol açabilecek diğer sınıflardan ve okullardan akranlarıyla bağlantıları paylaşıyorlar.


Kaliforniya Yüksek Okullarında fakülte danışmanı olan Michelle Pacansky-Brock, çevrimiçi dersleri yöneten eğitmenlere özel bir dizi ipucu derledi. Zoom, ayrıca kurucuların toplantılarını istenmeyen misafirlere karşı güvenli hâle getirmelerine yardımcı olacak adımları da özetledi.


Öğrencilerin sanal bir sınıfa katılmaları için Zoom hesaplarına ihtiyaçları yok.


Zoom, katılımcıların bir toplantıya katılmak için bireysel hesaplara sahip olmalarını gerektirmiyor. Butash, öğrenciler için bu şekilde devam etmenin en iyisi olacağına dair tavsiyede bulunuyor. “Öğrenciler hiçbir zaman Zoom'da bir hesap açmamalıdır” diyor. “İşte belaya girilebilecek yer burası.”


Görüntülü toplantıya ek olarak Zoom, ayrıca hesabı olan herkesin birbirleriyle doğrudan mesajlaşmalarına izin veren canlı sohbet özelliklerine de sahip. Tipik bir okul ortamında, bu tür dijital iletişimler izlemeye tabi tutulabilir veya tamamen kısıtlanabilir.


Butash, Zoom'a kaydolan okullar ve bölgeler için okul teknolojisi yöneticilerinin personel hesaplarının izinlerini ve ayrıcalıklarını kontrol edebilmesi, gereksiz veya uygunsuz özellikleri devre dışı bırakabilmesi için tek oturum açmayı sağlayan aracı kullanmak “şarttır” diyor. Onun kendi bölgesinde ise yakın zamanda K-12 öğrencileri için bir Zoom entegrasyonu sağlayan ‘Clever’ kullanıldı. (Şirket, provizyon hizmetlerini kullanan 2.000'den fazla okul bölgesinin de bunu yaptığını söylüyor.)


Öğretmenler bir Zoom toplantısı yapmayı planladığında tek yapmaları gereken, katılmak için kendi Zoom hesaplarına ihtiyaç duymayan öğrencilerle URL'yi paylaşmaktır. Bu bağlantı, bir öğrenme yönetim sistemi, mevcut bir okul tarafından yönetilen iletişim aracı, özel bir sınıf web sitesi veya başka güvenli bir site aracılığıyla paylaşılmalıdır (ancak hiçbir zaman herkese açık olanla değil).


Butaş'ın bulunduğu bölgede, okul yetkilileri bir Zoom toplantısına katıldıktan sonra kamerayı devre dışı bırakmış ve öğrenciler için mikrofonun sesini kapatmıştı. Öğretmen bulunmadığı sürece bir oturuma girememiş ve bu sayede öğrenciler kendi aralarında gözetim olmadan sohbet de edememiş oldular.


Ek bir gizlilik ilkesi olarak, öğrencilerin bir oturuma girdikten sonra tam adlarını vermelerine de gerek olmadığı söylenebilir.


Ders kaydedilmeli mi?


Öğretmenler ayrıca Zoom ve diğer video konferans uygulamalarında derslerini kaydediyorlar, böylece daha sonra oturuma katılamayan öğrencilerin derse erişimine olanak sağlanıyor. Ancak Butash, özellikle öğrenciler videoda belirdiler ise, kendi bölgesindeki eğitimcilerin bunu yapmasını engelliyor.


Öğrencilerin yüzlerini veya adlarını içeren herhangi bir görüntü veya kayıt, FERPA (Aile Eğitim Hakları ve Mahremiyeti Yasası)’ya göre, fotoğraflara ve videolara nasıl erişilebileceği, saklanabileceği ve paylaşılabileceği konusunda katı kurallara sahip olan bu materyalleri bir “eğitim kaydı” hâline getiriyor.


Future of Privacy Forum (FPF)’da Genç-Eğitim Gizliliği’nin yöneticisi olan Amelia Vance, bir dersin kaydedilmesi gerekiyorsa, öğretmenlerin yalnızca konuştukları kısımları kaydetmelerini ve dersten önce veya dersi takip tartışmaları sırasında öğrencilerin herhangi bir ses veya videosunu almaktan kaçınmaları gerektiğini öneriyor.


Butash, hiç öğrenci bulunmaması şartıyla Zoom'un ders kaydı için hala kullanışlı, özel bir sanal alan olarak hizmet edebileceğini söylüyor. “Öğretmenlerin yalnızca kendilerinin Zoom'a girmeleri ve öğrencisiz olarak daha sonra yayınlanabilecek sunum yapmalarını destekliyoruz” diyor.


Online dersinizin ekran görüntülerini yayınlamayın!


Hukuk firması Orrick'te gizlilik konusunda uzmanlaşmış bir ortak olan Emily Tabatabai bir e-postada, “Bir iletişim platformu olarak Zoom'un gizliliği kısmen kullanıcılarının hareketlerine bağlıdır” diyor. “Bir video iletişim platformu, doğası gereği okulun FERPA veya diğer öğrenci gizlilik yasaları kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal edebilecek bazı veri sızıntısı risklerini sunar.”


Zaten, online Zoom dersleriyle gösteriş yapmak isteyen hevesli öğretmenler ve veliler farkında olmadan öğrenci gizlilik kurallarını ihlal etmiş oldular bile. Sosyal medyada, Zoom ve diğer web toplantı uygulamalarında, sınıflarının döşeli şekilde, Brady-Bunch tarzı* ekran görüntülerini yayınladılar.


Butash, ilk kez bir derse online olarak bağlanmanın heyecanını paylaşmanın hevesini anlayabildiğini söylüyor. Ancak büyük bir sorun var: Bu resimlerin çoğu genellikle sadece öğrencilerin yüzlerini değil aynı zamanda onların tam adlarını da içeriyor.


Vance, bu ekran görüntülerini çevrim içi olarak paylaşmak “çok sayıda sosyal medya politikasını ihlal eden korkunç bir fikir” diyor. Bir okulun ve velinin, öğrencilerin adını ve resmini kullanmasına izin veren medya anlaşmalarına imza attıkları çok özel ve nadir görülen durumlar dışında, bu tür fotoğrafları çevrim içi yayınlamak FERPA ve COPPA kurallarının ihlalidir.


Bu büyük hata yalnızca video konferans uygulamalarına özgü değildir; eğitimciler geçmişte sosyal medyada, öğrencilerin tanımlanabilir resimlerini yayınladılar. Ancak Zoom'un ortaya çıkışı bu sorunu yeniden gündeme getirdi.


Basitçe söylemek gerekirse, Vance “öğretmenler, bunun için başınız belaya girebilir,” diyor.


*Bir US TV programı.


Peki ya Zoom'un okul gizlilik politikaları ne olacak?


Standart bir Zoom hesabı, Vance'e göre FERPA, COPPA veya devlet-öğrenci gizlilik yasalarıyla “hiç” uyumlu değildir ve herhangi bir resmi eğitim kapasitesine sahip okullar veya öğrenciler tarafından kullanılmamalıdır. Tüketici Raporları ve Anakarttan yapılan son analizler, uygulamanın Facebook dahil üçüncü kişilerle veri paylaştığını ortaya çıkardı.


Zoom ayrıca, özellikle okullarda ve kolejlerde kullanım için ücretli abonelikler sunuyor. İnternet sitesinde, şirket ve eğitim sektöründeki müşterilerinin Federal Eğitim Hakları ve Gizlilik Yasası'na uygun olduğunun garantisini vereceğine dair kararlılığını sürdürüyor.


Şirket kısa bir süre önce, “öğrenci gizlilik yasalarıyla uyumumuzu yansıtmak üzere tasarlanmıştır” şeklinde bir ifade belirttiği, K-12 okulları ve bölgelerine özgü bir gizlilik politikası ekledi. Bir Zoom sözcüsü bir e-postada; ücretsiz, yükseltilmiş temel Zoom hesabına üye olan öğretmenler ve okul yetkilileri için “temel lisanslarının hala FERPA ve COPPA ile uyumlu olduğunu” söyledi.


Bununla birlikte, Zoom'un K-12 okul gizlilik politikasının ve uygulamalarının, öğrenciler ve öğretmenler online dersler veya diğer eğitim işleri için evde kullandıklarında, hâlâ geçerli olup olmadığı yoruma açık bir sorudur.


Orrick’ten Tabatabai, “Ebeveynler, Zoom'un öğrenci gizlilik uygulamalarının ve kısıtlı veri kullanım politikalarının, yalnızca K-12 okullarının yararlandığı servisin eğitim amaçlı kullanıldığında geçerli olabileceğini anlamalıdır” diyor. “Ebeveynler, çocuklarının Zoom'u nasıl kullanabileceğini izleme konusunda okul ortamı dışındaki kişisel bir hesap aracılığıyla gözetim yapmalıdır” diye de ekliyor.


Yazar: Tony Wan

Çeviri: Rüveyda Uzunoğlu


Holding Class on Zoom? Beware of These Hacks, Hijinks and Hazards By Tony Wan

Originally published (March 27, 2020) © Edsurge.com


389 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page