top of page

Japon Eğitim Sistemi Hakkında İlginç Gerçekler

Güncelleme tarihi: 28 Mar 2020

Japonya, kendine özgü kültürünü ve geleneklerini hâlâ muhafaza edebilen dünyadaki en ilgi çekici ülkelerden biridir. Japonya deyince teknoloji, robot, deprem, mühendislik, kiraz çiçekleri (sakura), manga, Hiroşima, Nagazaki gibi pek çok farklı çağrışım aklımıza gelebiliyor. Japonya ile özdeşleşen pek çok çağrışımın ise yüksek teknoloji barındırdığı veya olumlu özelliklere sahip olduğu fark edilmekte. Bu durumun ön plana çıkmasını sağlayan ise kuşkusuz eğitimdir. Japon eğitim sistemini incelediğimizde ilgi çekici özelliklerle karşılaşmaktayız. Bu yazımızda Japon eğitim sisteminin ilgi çekici başlıklarını sizler için derledik. Keyifli okumalar...


1. Akademik yıl "Eylül" değil, "1 Nisan"da başlar.

Dünyadaki çoğu okul ve üniversite, Eylül veya Ekim aylarında akademik yıllarına başlasa da Japonya'da akademik ve iş takviminin başlangıcını belirleyen Nisan'dır. Okulun ilk günü genellikle en güzel doğa olaylarından biriyle çakışmaktadır: Kiraz çiçeği zamanı. Akademik yıl 3'e bölünür. Japon öğrenciler yaz aylarında 6 hafta tatil yaparlar. Ayrıca kış ve ilkbaharda da iki hafta ara verirler.

Kaynak: seejapan.co.uk

2. Bilgiden önce görgü öğretilir.

Japon okullarında, öğrenciler dördüncü sınıfa (10 yaşına kadar) kadar sınava girmezler. Sadece küçük testler uygulanır. Okulun ilk 3 yılındaki amacın, çocuğun bilgisini veya öğrenmesini yargılamak(değerlendirmek) değil, iyi bir şekilde görgülerini ve karakterlerini geliştirmek olduğuna inanılmaktadır. Çocuklara diğer insanlara saygı duymaları, hayvanlara ve doğaya karşı nazik olmaları öğretilir. Ayrıca cömert, şefkatli ve empatik olmayı öğrenirler. Bunun yanında, çocuklara cesaret, öz kontrol ve adalet gibi nitelikler de öğretilir.

Kaynak: ©carlosbarria/reuters.com

3. Neredeyse tüm öğrenciler okul forması giymek zorundadır.

Neredeyse bütün ortaokullar, öğrencilerinden okul forması (seifuku) giymelerini gerektirir. Bazı okulların kendi kıyafetleri olsa da geleneksel Japon okul forması, erkekler için askeri bir tarzda ve kızlar için bir denizci kıyafeti şeklindedir. Tek tip politika, öğrenciler arasındaki sosyal engelleri ortadan kaldırmak ve onları çalışma moduna sokmak içindir. Ayrıca, okul üniforması giymek çocuklar arasında bir topluluk duygusu geliştirmeye yardımcı olur.

Kaynak: newsonjapan.com

4. Okul yemeği standarttır ve sınıfta birlikte yenilir.

Japon eğitim sistemi, öğrencilerin sağlıklı ve dengeli yemekler yemesini sağlamak için elinden gelenin en iyisini yapar. Devlet ilköğretim ve ortaokullarında, öğrenciler için öğle yemeği sadece kalifiye şefler tarafından değil aynı zamanda sağlık uzmanları tarafından geliştirilen standart bir menüye göre pişirilir. Okul yemeği (kyuushoku) standart bir menüde verilmekte ve sınıfta yenilmektedir. Bu şekilde, öğrenciler ve öğretmenler beraber yemek yerken daha iyi ve olumlu ilişkiler kurabilirler.

Kaynak: mushimushimushi.com

5. Japonya'daki okula devam oranı yaklaşık %99,99'dur.

Öğrenciler, Japonya’da derslerden kaytarmazlar ve okula geç gelmezler. Japonya'daki öğrenciler okula ait olma duygusuna sahiptir; yabancılık hissetmezler, kendilerini dışlanmış da hissetmezler. Japonya'daki öğrencilerin %85'i okulda kendilerini mutlu hisseder. Japon öğrencilerin yaklaşık yüzde 91'i, öğretmenin verdiği dersi hiç görmezden gelmediklerini (hep önemsediklerini) bildirmiştir.

Kaynak: ©ajari/flickr.com

6. Japon okullarının çoğu, temizlik veya güvenlik görevlisi istihdam etmez. Öğrenciler okullarını kendileri temizler.

Japon okullarında öğrenciler sınıfları, kafeteryaları ve hatta tuvaletleri tek başlarına temizlemelidir. Öğrenciler temizlerken küçük gruplara ayrılır ve yıl boyunca bu görevleri dönüşümlü olarak yerine getirirler.

Kaynak: itravel2japan.com

7. Japon okulları düşündüğünüz kadar yüksek teknolojiye sahip değildir.

Japonya, bilim ve teknoloji alanındaki en ileri ülkelerden biri olabilir ancak okullarının içini görme şansınız olursa iki kez düşünebilirsiniz. Çoğu durumda, elektronik cihazlardan daha çok kalem ve kağıt tercih edilmektedir. Teknoloji yavaş yavaş internet ile sisteme giriyor ve bazı okullarda sınıf sunumları için bilgisayarlar yavaşça tanıtılıyor.

Kaynak: jpninfo.com

8. Japonya'da okul sonrası atölye çalışmaları çok popülerdir.

Japon öğrencilerin büyük bir çoğunluğu, normal okul sınıflarından daha fazla şey öğrenebilecekleri okul sonrası atölye çalışmalarına katılır. Çoğu Japon öğrenci iyi bir liseye girmek için hazırlık okuluna girer veya okul sonrası özel atölyelere katılır. Akşam geç saatlerde atölye çalışmalarından dönen küçük çocuk gruplarını görmek Japonya'da yaygındır. Japon öğrencilerin 8 saatlik bir okul günü var, ancak bunun dışında tatillerde ve hafta sonlarında bile okuyorlar. Bu ülkedeki öğrencilerin ilkokul, ortaokul veya lisedeki sınıflarını asla tekrar etmemeleri hiç de şaşırtıcı değil.

Kaynak: novakdjokovicfoundation

9. Okul öncesi eğitim, Japonya için son derece önemlidir.

Araştırmalar, okul öncesi eğitime devam eden öğrencilerin 15 yaşında, okul öncesi eğitim almayanlardan daha iyi performans sergileme eğiliminde olduklarını göstermektedir. Bu nedenle Japon çocukların yüzde 99'unun bir tür okul öncesi eğitime katılması şaşırtıcı değildir.

Kaynak: todayonline.com

10. Tek bir test, öğrencilerin geleceklerine karar verir.

Lisenin sonunda, Japon öğrenciler geleceklerini belirleyen çok önemli bir sınava girmek zorundadırlar. Bir öğrenci, gitmek istediği bir üniversiteyi seçebilir ancak o üniversitenin belirli bir puan barajı vardır. Öğrenci bu skora ulaşamazsa, muhtemelen üniversiteye gidemez. Yarışma çok çekişmeli, okul mezunlarının sadece %76'sı liseden sonra eğitimlerine devam edebiliyor. Yükseköğretim kurumlarına giriş hazırlık sürecinin 'sınav cehennemi' olarak adlandırılması hiç de şaşırtıcı değildir.

Kaynak: japantimes.co.jp

11. Sınıfta öğrenciler uyuyakalabilir.

Tatil boyunca ev ödevleri, hafta sonları bile okul kulüpleri ve etkinlikleri ile tüm okulu temizlemek, Japonya'da okumak çok çalışmak ve kararlılık demek. Sabahları ve okuldan sonra kulüp etkinliklerine katılan öğrencilerin çoğu aynı zamanda “juku”a gider, belirli konuları daha fazla çalışabilecekleri veya başka dilleri konuşmayı öğrenebilecekleri okullara da giderler. Her gün aynı zamanda bir yığın ev ödevi verilir, öğrencilerin dinlenmeleri ve uyumaları için çok az zaman kalır. Sonuç olarak artık yorgunluk ve uyku hâli ile mücadele edemeyen öğrenciler, derslerde uyuma eğilimindedir.

Kaynak: jp.fotolia.com

12. Üniversite yılları, bir insanın hayatındaki en iyi tatildir.

'Sınav cehennemi' geçirmiş olan Japon öğrenciler, genellikle küçük bir mola verirler. Bu ülkede, üniversite genellikle bir insanın hayatının en iyi yılları olarak kabul edilir. Bazen, Japonlar bu süreyi işten önce "tatil" olarak adlandırır.

Kaynak: Chris73/wikimedia.org

Kaynaklar

1. https://novakdjokovicfoundation.org/interesting-facts-about-japanese-school-system/

2. https://jpninfo.com/52113

3. https://brightside.me/wonder-places/10-distinctive-features-of-the-japanese-education-system-that-made-this-nation-the-envy-of-the-world-214655/

4. http://itravel2japan.com/2018/01/30/10-distinctive-features-japanese-education-system-made-nation-envy-world/


Derleyen ve Çeviren

Dr. Gürkan MORALI


747 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page