top of page

Kriz Zamanında Dikkati Öğrencilerin Refahına Çevirmek

Güncelleme tarihi: 13 Nis 2020

Bir öğretmen, öğrencilerin bu dönemdeki güvenliğini üç farklı metot kullanarak sağlamayı öneriyor.

Bu üç metot; öğrenciyle iletişim kurmak, öğrenciye tutarlılık kazandırmak ve öğrenciyi kontrol etmek olarak sıralanıyor.

Michael Austin / theispot.com
Michael Austin / theispot.com

Ülke genelinde okullar kapalı ve travma geçiren, ev ortamında sıkıntılar yaşayan, kaygı (anksiyete) bozuklukları gibi problemlere sahip olan öğrencilerin şu an her zamankinden çok yardıma ihtiyacı var. Okulların aniden kapanması öğrencilerde zihinsel hasar oluşturabilecek stres, korku gibi duyguların oluşumuna yol açabiliyor.


Bu sebeple, öğrencilerin zihin sağlığı ve travma geçirmiş olan öğrencilerin iyileşmesinin ilk adımını atmak için bir güvenlik sistemi oluşturmak büyük önem arz ediyor. Bu güvenlik sisteminin uygulanması gereken üç metodu var. Bu metotlar; öğrenciyle iletişim kurmak, öğrenciye tutarlılık kazandırmak ve öğrenciyi kontrol etmek olarak sıralanıyor.


1. İletişim Yoluyla Öğrencinin Zihinsel Sağlığından Haberdar Olmak

Bir araştırmaya göre, "güvendiğimiz biri ile problemlerimiz hakkında konuşmak ve olumsuz duygularımızı paylaşmak bize gerçekten iyi gelir, stresimizi azaltır, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve hem ruhsal hem de fiziksel sıkıntılarımızı hafifletir". İletişim sayesinde problemlerle başa çıkılır ve iyileşme gözlenir. Öğretmenler uzaktan bile her öğrencinin dahil olabileceği alanlar oluşturabilir ve bu sayede sağlanan iletişim, öğretmenlere öğrencilerin güvenlik kaygıları, geri dönütleri ve travmaları hakkında bilgi sahibi olma şansı verir.


Google anketi kullanarak öğrencilerin günlerinin güzel geçen kısımlarını soran bir etkinlik yaptığınızı hayal edin. Sonrasında ise her bir öğrencinin zihinsel durumuyla ilgili daha detaylı bilgiler isteyin. Çoktan seçmeli cevapların olduğu bir etkinlik oluşturursanız, öğrenci bitirmek konusunda çok daha az kaygılanır. “Harikayım”, “iyiyim”, “iyi olmaya çalışıyorum”, “zor zamanlar geçiriyorum ve desteğe ihtiyacım var” gibi seçenekler sunun. Daha küçük öğrenciler için ise mutlu yüzden mutsuz yüze doğru duygu değişimlerini gösteren ifadeler hazırlayın. Eğer ilgilenilmesi gereken belirli durumlar varsa açık uçlu sorular da hazırlayın.


İnternet ulaşımı olmayan öğrenciler için okul tarafından onaylanmış Remind 101 gibi bir SMS platformu kullanabilirsiniz. Ayrıca bir Google Voice hesabı da edinebilirsiniz. Bu uygulama aracılığıyla öğrencilerle ve aileleriyle iletişim kurmanızı sağlayan bir numaranız olur ve böylece öğrencilere zihinsel sağlık testleri iletebilirsiniz.


Dahası, SMS ile iletişimin de ötesine giderek aileleri arayabilirsiniz. Örneğin benim 86 öğrencim var ve birkaç aileyi her gün arıyorum. Belirli bir sistemimin olmamasına rağmen ailelerle iletişim kurmaya çalışıyorum. İletişim kuramadığım bir öğrencim var ve zihinsel kontrol testini ona posta yoluyla gönderdim. Bu da demek oluyor ki eğer iletişim kurmakta gerçekten istekli olursak, öğrencilerimize ihtiyaç duydukları desteği sağlayabiliriz.


2. Plan-Program Yoluyla Öğrenciye Tutarlılık Kazandırmak

Çok zorlu günler geçiriyoruz ve bugünlerde öğrencilere görevler vermek ve bu görevlerle onların meşgul olmasını sağlamak oldukça önemli. Evde okul ortamı yaratmak amacıyla bir aileye örnek bir program sunduğunuzu varsayalım. Bu programda uyanmak, okumak, egzersiz yapmak ve dışarı çıkmak gibi aktivitelerin belirli bir zamanları olsun. Eğer mümkünse sosyal etkileşimi geliştirecek aktiviteler de ekleyin. Benim online derslerimde öğrenciler aynı anda sisteme giriyor, sınıf olarak neler yaptığımızı konuşuyoruz, şiir okuyoruz ve gruplar hâlinde hayata dair şeyler hakkında konuşuyoruz. Dijital ortama bağlanamayan öğrencilerim Google Voice üzerinden arıyor ve derse katılıyor. Böylece düzenli aralıklarla sosyal etkileşim içinde oluyoruz ve bu da öğrenciler için bu zorlu dönemde bir dayanak oluyor.


3. Öğrencilerin Kişisel Gelişim Planlarını Kontrol Etmek

Öğrencilerin kendileri için bir kişisel bakım programı hazırlamaları onlara kontrolün kendilerinde olduğunu hissettirir. Bu kişisel bakım planı sayesinde öğrenci kendini duygusal açıdan kötü hissettirebilecek olaylara karşı korur. Öğrenciler bu planları oluşturdukça benliklerinin farkında olurlar ve bağımsızlık kazanırlar. Bir planları olduğu için kriz anında ne yapmaları gerektiğini kavrayabilirler. Kriz anında olayları sakinlik ve ustalıkla ele alabilirler. Dahası, plan yapmak öğrencilere ne yapmak, nasıl yapmak gibi sorular üzerine düşünmeleri için zaman kazandırır. Eğer bu plan bir öğretmen tarafından bilinirse, öğrenci kendisine yardımcı olacak stratejiler, etkinlikler ve araçlar hakkında fikir sahibi olabilir.


Siz bir öğretmen olarak bu planları güzelleştirebilirsiniz. Mesela buna öğrencilerden kendilerini daha iyi hissettiren şeyleri, kişileri ve etkinlikleri seçmelerini isteyerek başlayabilirsiniz. İçinde müziğin, egzersizin, resim yapmanın, sanatın veya meditasyonun olduğu bir model program hazırlayarak öğrencilerinize bu konuda yardımcı da olabilirsiniz ve öğrencilerinize sınıf seviyenize uygun etkinlikler önererek fikir sahibi olmalarını sağlayabilirsiniz. Öğrencilerinizin etkinlik listeleri tamamlandıktan sonra öğrencilerinizden iyi ilişki kurabildikleri ve destek için başvurabilecekleri bir veya iki kişi belirlemelerini talep etmelisiniz. Eğer öğrencilerinizden hiç kimse ile güçlü ilişkileri olmadığını söyleyen olursa, onlardan destek gösteren birinin özelliklerinin nasıl olabileceğini tanımlamalarını isteyin. Bu öğrencilerin aslında hayatlarında var olan ve onların ihtiyaçlarını karşılayan kişilerin bir listesini oluşturun ve sonrasında öğrencilerinize onları önemseyen bu kişileri veya yetişkinleri hatırlatın.


Destek bulma aşamasını da tamamladığınıza göre, öğrencilerinizden zihinsel sağlıklarına zarar verebilecek stres faktörlerini size iletmenizi isteyebilirsiniz. Bu aşamayı uygulamanız öğrencilerin planlarını devreye sokacağı anlar için bir rehber niteliğindedir. Bu aşama sayesinde öğrencilerin nelerden hoşlanmadıklarından önceden haberdar olmasına yardım edeceksiniz ve öğrenciler kriz anında panik yaşamak zorunda kalmayacaklar. Bu yüzden stres faktörlerini öğrenmeniz oldukça önem arz ediyor. Öğrenmek için öğrencilerinizden bir gün boyunca evde bu faktörler üzerinde düşünmelerini isteyebilirsiniz. Bu faktörlere örnek olarak sizlere gün içindeki geçişleri, çalışan ve ilgisiz anne-baba gibi faktörleri verebilirim. Öğrencilerinizden bu faktörleri öğrendiyseniz şimdi destek bölümündeki araçları kullanarak stres faktörlerini ve engelleri ortadan kaldıracak planlar oluşturma konusunda öğrencilerinize yardım edin.


Öğrencileriniz kendi planlarını oluşturdukça kendilerine olan güvenleri artacak ve stresli anlarda aslında ne kadar mantıklı kararlar alabildiklerini görecekler. Unutmayın ki, öğrenciler bu çalkantılı zamanlarda her zamankinden daha fazla güvende hissetmeye ihtiyaç duyuyor. Bu dönemde öğrencilerinize gösterebileceğiniz en güzel ders sizin şefkatinizdir. Onlar sizin sayenizde bu zorlu dönemdeki değişikliklere ayak uyduracaklar ve zorluklarla mücadele edeceklerdir.


Çeviri: Elif Yurtbeğendi


Focusing on Student Well-Being in Times of Crisis by Cathleen Beachboard

Originally published (March 27, 2020) © Edutopia.org; George Lucas Educational Foundation


165 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ÖĞRETMENİM

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page