Yakın zamanda yapılan bir çalışma, en beğenilen çevrim içi çalışan eğitmenler tarafından ortak olarak paylaşılan teknikleri inceleyerek sanal eğitim üzerine beş anlayışı derledi.
2020 baharı, birçok dersi çevrim içine çeviren ani bir değişiklik getirdi. Öğretmenler derslerine hızlı bir şekilde alışmaya çalışıyorlar ve birçoğu ilk defa uzaktan öğretim yapıyor. Burada deneyim önemli ve şu anda her şeyin gerçekleştiği bu yeni yolda öğrencilerimize yardım etmeye çalışmak moral bozucu olabilir.
Neyse ki, Swapna Kumar, Florence Martin, Albert Ritzhaupt ve Kiran Budhrani’nin açık erişimli dergi Online Öğrenme’de yakın zamanda yaptığı bir çalışma, 109 yıllık çevrim içi ders verme deneyimine sahip, 8 ödüllü çevrim içi eğitmen grubunun hikayelerini paylaşıyor. Çalışmanın yazarları üniversite seviyesindeki eğitmenlerle onların çevrim içi eğitime yönelik tutumları hakkında görüşmeler yaptı. Bu tutumlar K-12 (Üniversite öncesi eğitim veren kurumlarda kullanılan ifade) öğrencilerine de hitap ediyor çünkü eğitmenler, ilk ve ortaokul eğitiminde de ihtiyacımız olan her şeyi; ilgili ders materyalleri, öğrencinin çalışmasına karşı esnek bir yaklaşımı ve öğrenmeyi yansıtmanın önemi gibi şeyleri vurguluyor.
Görüşmeler, eğitmenlerin ödüllü sınıf tasarımlarına nasıl yaklaştıklarına dair yazarlara beş fikir verdi.
1. Güvenilir ve Uygun Ders Materyalleri
Bağlantı ve referans verilebilecek çevrim içi içerik bolluğu var ancak temel güvenilir materyaller, öğrenmeyi kalıcı yapmak için çok iyi bir yol. Özgün kaynaklar, gerçek örnekler ve kendi tarihimizden veya doğal dünyadan alınan olaylar, zengin kaynak ve varsayımsal fikirlerin veya uydurma örneklerin genellikle olmadığı nüanslar sağlar.
Öğrencilerden ana materyalleri, güncel içeriği incelemesini ve yorumlamasını istemek; onların eleştirel düşünmesine ve sorumluluk alma özelliğine katkıda bulunabilir. Çalışmada görüşme yapılan öğretmenler birkaç örnek verdi:
“Haftalık olarak yayınlanan bir radyo programından ders konularıyla ilgili birkaç kısım ve öğrencilerden bir çevrim içi oturumda tartışmaları istenen şey.” Örneğin bir tarih öğretmeni, 10 önemli tarihi yayın* listesini yayınladı.
“Mahkeme salonundan videolar ve savcıların yasal dosyalarının özel yanları hakkında kaydedilmiş röportajları.” Öğrenciler, Oyez*‘de, 2000 seçimleri ile ilgili Bush v. Gore* dahil olmak üzere Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi’nde canlı tartışmaları dinleyebilirler.
“Düşüncelerini biçimlendirmek ve öğrencilere güvenilir materyal sağlamak için ders konularında uzmanların kayıt edilmiş ses dosyaları.” Alie Ward’ın Ologies*’i gibi, bilim uzmanıyla yapılan görüşmeleri içeren bir ses dosyası, seçeneklerden bazıları.
2. Çeşitli Multimedya Kaynakları
Dış basından bahsetmişken, çeşitli formatlarda materyal sağlamak da ayrıca önemlidir. Video, ses, okuma ve interaktif içerik sağlamak, dersi daha çekici hâle getirebilir. Ayrıca derse erişimi de kolaylaştırır. Ancak belirli bir ortamda olmaktan zorluk çekebilen öğrenciler –disleksi gibi okuma engeli olan veya sorunları duyma ve onlara dikkat verme gibi video engeli olan öğrenciler– eğer bu ortam, materyalle bağlantılı olmanın tek yoluysa çok büyük dezavantaja sahip olurlar.
Karışık ortamlı yaklaşımlara verilebilecek bazı iyi örnekler:
Radyo yayını, gazeteden kısımları ve bir tarih dersinde öğrenciler için etkileşimli harita temin edin. Öğrenciler o zaman tüm materyallerde mevcut olan temaları belirleyebilirler.
Öğrencilerden, kitaptan bir alıntıya dayalı edebiyat eserindeki bir temanın, kitapta verilen yazarın bir TV röportajının ve bir dizi internet sitesinin özetini yazmalarını veya kitabı kaynak alan çizgi romanlardan nüshalar almalarını isteyin.
3. Bireysel veya İşbirliği Hâlinde - Öğrencinin İçerik Oluşturması
Öğrenciler yukarıda açıklanan verimli, eğitici materyallerle, birbirine benzeyen yararlı ürünler üreterek sorumluluk aldıklarını gösterebilirler. Öğrencilerin ürettiği şeylere, birlikte çalışma ve bireysel olarak kendilerini ifade etme fırsatları da dahil edilmeli. Bunun için çalışmadaki eğitmenler birçok örnek veriyor.
“Öğrenciler, uzman oldukları şeyle ilgili ve ders içeriğini hayatlarıyla ilişkilendirdikleri kendi seçimleri olan bir konu seçtikten sonra Photo Story veya PowerPoint gibi teknolojiler kullanarak dijital hikayeler üretti.”
“Öğrencilerden eleştirel makaleler veya metinler okumaları ve ses dosyaları hâlinde, (2-3 dakikalık) sunumlar hazırlamaları istendi.” İşte öğrencilere ses dosyası hazırlamada yardım etme* üzerine bilgiler.
“Öğrencilerin, bir ders konusunun yararları ve zorlukları hakkında çevrim içi bir tartışma oturumu vardı.” Tartışmalar eş zamanlı (Zoom veya diğer görüntülü toplantı yazılımları kullanarak) veya eş zamanlı olmayabilir (VoiceThread* veya sadece tartışma ekranı kullanarak bile).
4. Öğrenmenin Öğrencide Etkisi
Etki gösterme ve bilişsel farkındalık, herhangi bir ortamda öğrenme açısından önemlidir ve çevrim içi bir ortamda öğretmenler öğrencilerdeki öğrenmeyi yansıtmaları hakkında kararlı olmalıdır. Çalışmanın yazarı, öğretmenlerin derin düşünce aktivitelerinin, anlayışı değerlendirmenin ötesine geçtiğini vurguluyor –karışık testler, tartışma gönderileri, ses dosyaları ve öğrencilerin öğrenmesini yansıtmalarına yardımcı olmak için komutlu kağıtlar gibi aktivitelerle-.
5. Amacın Açıklanması
Öğrenciler, ayrıca gelecekteki çalışmalarının zaten önceden yapmış olduklarına nasıl etki edeceğini anlamak için dört gözle beklemeli. Öğretmenler ders planlarının tüm detaylarını paylaşmak istemeyebilir ama her öğrencinin öğretmenlerinin nasıl gelişmeye çabaladığını anlaması gerekir. Çevrim içi formatta, ders materyalimizin linki kaybolabilir, bu yüzden aktiviteler arasındaki bağlantılar belirtilmeli ve düzeltilmeli ki öğrenciler nasıl birlikte uyum sağladıklarını görebilsinler.
Ana Fikir
Çalışmada bir öğretmenin de dediği gibi “derse temin ettiğin materyalini sadece alıp çevrim içi olarak sunamazsın.” Yönergemizi, içeriği dikkatli şekilde seçerek ve sonra öğrenciler kendi başlarına çalışırken onların dikkatlerini çekecek verimli aktiviteler üreterek çevrim içi formata uyarlamalıyız.
Yazar: Michael Ralph
Çeviren: Rüveyda Uzunoğlu
Teaching Strategies of Award-Winning Online Instructors By Michael Ralph
Originally published © Edutopia.org
留言