top of page
Yazarın fotoğrafıEğitimlik

Rafadan Tayfa'nın Göbeklitepe Macerası

Güncelleme tarihi: 19 Şub 2020

Şanlıurfa’nın Örencik Köyü yakınlarında yer alan Göbeklitepe, yaklaşık 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihini değiştirmiştir. Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınma (kült) merkezi sayılmıştır. Şaşırtıcı anıtsal mimarisiyle 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir. Türkiye'de 2019 yılı, “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmiştir. Henüz Göbeklitepe’nin küçük bir bölümü gün yüzüne çıkarılmıştır. Avcı-toplayıcı yaşam, dinsel inanışın yerleşik yaşama geçişteki etkisi, tapınak mimarisi vb. konularındaki sıra dışı bulgularıyla Neolitik Çağ’la ilgili pek çok bilgiyi altüst etmiştir. Göbeklitepe hakkında daha geniş kapsamlı bilgilere ulaşmak için National Geographic’in hazırlamış olduğu belgeseli mutlaka izlemelisiniz:

2018 yapımı Rafadan Tayfa Dehliz Macerası’nın devam filmi niteliğinde olan Rafadan Tayfa Göbeklitepe, 27 Aralık 2019’da gösterime girdi. Bu animasyon filmi büyük bir ilgi görerek iki hafta içerisinde 1,5 milyondan fazla kişi tarafından izlendi. Filmin uzun bir süre daha gösterimde kalacağı ve daha birçok kişi tarafından izleneceği kanaatindeyim. Film, Rafadan Tayfa ekibinin İstanbul’dan Şanlıurfa’ya uzanan yolcuğunu ve orada, özellikle Göbeklitepe’de, cereyan eden maceralarını ele alır. Ekibin bu maceralarındaki gerçekçi ve hayalî unsurların bezenerek hoş bir bütün oluşturduğunu düşünüyorum. Bu bütünün bileşenleri âdeta bir nehrin akışı gibi melodik bir biçimde organize edilmiş. İster çocuk ister yetişkin olsun, kendini bu sürükleyici maceranın içinde bulacaktır.


İnsanlık tarihinde bir dönüm noktası olan Göbeklitepe’nin ülkemizde yer alması bizim için bir lütuf. Filmde de kültür hayatımızın önemli bir değeri olan Göbeklitepe’ye yer verilmesi aslında ne kadar duyarlı bir iş yapıldığının göstergesi. Filmin hedef kitlesinin öncelikle çocuklar olduğunu göz önüne alırsak bu işin kültürü anlatma ve aktarma noktasında eğlendirerek öğretme düşüncesiyle çaba gösterdiğini söyleyebiliriz. Filmin arkadaşlığa ve dayanışmaya yaptığı vurgu, çocukları istenmedik davranışlara özendirici unsurların az oluşu, filmin niteliğini ve izlenebilirliğini artırıyor. Ailecek izlenebilecek filmler arasına adını şimdiden yazdırdı. Bu yerli animasyon filminde emeği geçenleri kutlarım. Umarım insanların uzun soluklu maceralarına vesile olur.


Filmdeki mizahi unsurlar bizim hayat anlayışımıza ve çocukların seviyelerine uygun şekilde kullanılmış. Görsellik kalitesi ise oldukça canlı. Aslında en önemlisi, Göbeklitepe’nin gizemleri çocukların merak duygularını körükleyecek. Belki de filmi izleyen çocuklardan biri veya birileri gelecek kâşif, arkeolog ya da tarihçi olacak. Bu merak duygusu çocukların ilgi alanı geliştirme noktasında isteklendirebilir. Zaten hemen her yetişkin de çocuklarının ufuklarının açılarak ilgi alanlarına yönelmelerini ve dolayısıyla yaşam standartlarının artmasını arzu etmez mi?

Bunların yanı sıra Hayri karakterinin bazı davranışları ve aşırı yemek yeme arzusu, Başkan karakterinin bazı diksiyon hataları, birkaç karakterin konuşmalarındaki ağız özellikleri çocukların onları taklit etmesine yol açabilir. Ancak bunların büyük çaplı bir olumsuzluğa sebep olma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyebilirim.


Gerek Rafadan Tayfa’nın TRT Çocuk’ta yayımlanmış bölümlerinin gerekse Rafadan Tayfa filmlerinin fragmanlarını bünyesinde barındıran Rafadan Tayfa Youtube kanalını ziyaret etmenizi öneririm:

Filmin şarkısı ise oldukça keyif verici, dinlediğiniz takdirde filmi izleme isteğini artıracaktır. Önce şarkıyı dinleyip ardından filmi izlemeye ne dersiniz? Yahut tam tersi…


Süleyman AKSOY



Kaynaklar

356 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page