Aeo: Allah'a emanet ol kelimesinin kısaltılmış hâlidir. Özellikle tam bir kişi ayrılırken ona uzun uzun "Allah'a emanet ol" yazmak istemeyenler sıkça kullanırlar.
Ayn: Aynen kelimesinin kısaltılmış hâlidir. Bir cümle bile yazmaya üşenenler, aynen yerine sıkça kullanır.
Aşko: Arapça kökenli 'aşk' kelimesinin özellikle 14-20 yaş grubu arasında baştan yorumlanmış bir hâlidir.
Artı (+) basmak: Özellikle MMORPG (Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma veya kısaca Açık dünya) oyunlarında oyunu oynayan kişilerin sürekli ilerleme kaydedebilmesi için yapılmış bir sistemdir. Özellikle Metin2 ve Knight Online gibi oyunlarda çok duyulur.
Bro: İngilizce "brother" kelimesinin kısaltılmış hâlidir. Gardaş, kardeş gibi kelimelerin yerini yeni nesilde almaktadır.
Bir el oyun atmak: Bir el rank atalım gibi benzer türevleri vardır. Çok oyunculu oyunlarda bir maçlık oyuna girmek anlamında kullanılır.
Bug: İngilizcedeki karşılığı olan böcek kelimesinden türetilmiştir, en yakın anlamıyla bir sistemin açığı anlamına gelir. Oyunun bugunu buldum vesayire gibi...
3
Body: Sıkça oyunda tanışılmış arkadaşlar için kullanılır. Benim oyun bodyim gibi garip kelime grupları şeklinde.
bb: Bay bay kelimesinin kısaltılmasıdır. Bay bay yazmaya üşenen kişilerin sıkça kullandığı bir kısaltmadır.
Cano: Canım kelimesinin günümüz gençleri tarafından yorumlanmış hâlidir. Diğer kelimelere göre epey de masumdur.
Cringe: Direkt olarak İngilizceden geçmiş bir kelimedir. Tam karşılığıyla utanç verici durumlarda kullanılır. ''Ayşe bugün üstü yazılı tişört giymiş çok cringe yaaaaa'' gibi sosyal medyada epey popüler bir kelime.
Çar: İngilizce "character" kelimesinin kısaltılıp Türkçe okunmuş hâlidir. Benim çarı kasmak lazım senin çarı ver de oynayım gibi kullanım alanları bulunur. Özetle oyun karakteri veya bazı oyunlarda oyun hesabı anlamında kullanılır.
DM: Özellikle Instagram kullanıcılarının sıkça kullandığı bir kelime, özel mesaj anlamına geliyor. Ona DM'den yazdım bakmadı gibi gibi...
Ez: Genelde sosyal medya aleminde kolay, basit ve yapması zorlamayan anlamında kullanılır. Bu sınav çok ez ya hoca kolay sormuş gibi... (Aşağılayıcı anlamı da bulunur.)
Ex olmak: Kaynağının İngilizce ile bağlantısı olduğu kesin ama bilinmez, ölmek bitmek tükenmek hayatını kaybetmek gibi anlamlarda kullanılmaktadır. "Ya bizim 10. sınıftaki kimyacı var ya o ex olmuş kızııım'' gibi kullanım alanı epey yaygın olabilen bir kelime.
F: Saygı duruşu anlamında yeni nesil tarafından neredeyse tüm sosyal medyada kullanılan bir tabirdir. Paul Walker için F gibi...
ff: İngilizce "friendly fire" kelimesinin kısaltılmasıdır. Özellikle çok oyunculu takım oyunlarında, ''FF atmasana lan, bana sıkmasana lan'' gibi agresif cümlelerde sıkça kullanılır.
Gülo: Özellikle Kurtlar Vadisi'ndeki Güllü Erhan karakterine olan sempatiden dolayı ülkemizde gülüm kelimesinin yaygınlaşıp evrimleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. "Gülo gel bugün kafeye gidek" gibi cümleler içerisinde rastlanmaktadır.
gg: Good game kelimelerinin kısaltılmasıdır, iyi oyun anlamında bir o kadar az kalmış, kibar, naif ve nazik oyuncuları tarafından kullanılır.
gt: Geri takip anlamına gelir. Özellikle Instagram, Twitter gibi medyalarda "Bana gt atmamışsın kırıldım" gibi cümlelerde sıkça duyabiliriz.
İg: İyi geceler kelimesinin kısaltılmış hâlidir. Özellikle aeo ile çok kullanılır. Aeo ig gibi vedalaşma klişeleri sıkça kullanılır.
İnş: İnşallah kelimesinin kısaltılmış hâlidir. İnşallah yazmaya erinen kişiler tarafından sıklıkla kullanılır.
Kanka: Kank, kanks, kanki knk gibi türevleri mevcut bir kelime. Özellikle Z kuşağı diye tabir edilen kesimce epey sıklıkla kullanılır. Kardeşim gibi gördüğüm kişi, kardeşim kadar yakın ve sevdiğim kişi gibi manalara gelmektedir.
lol/LOL: İngilizce 'laugh(ing) out loud' kelimesinin kısaltılmasıdır. Oyunlarda, sosyal medyada hatta yüz yüze iletişimde yüksek sesle gülmek anlamında kullanılır. "Lol atıyorum" gibi kullanımları da vardır.
Mük: Mükemmel kelimesinin kısaltılmış hâlidir. Özellikle bir şey beğenildiğinde uzun uzun bir şey yazmak isteyenlerin sığındığı bir limandır, üç harfle mük...
nt: Nice try yani güzel deneme anlamında bir şeyin denenmesini takdir etmek anlamında kullanılmaktadır.
O7: Aynı F gibi saygı duymak ve anmak anlamında kullanılır. Paul Walker için O7 gibi...
Ok: İngilizce 'Okey' kelimesinin kısaltılmasıdır. Oky, oki, oke gibi birçok türevi bulunur ve kabullenmek anlamında kullanılır, yani tamam gibi.
PC: Bilgisayar anlamında kullanılır. Okunuşu pi-si şeklindedir. Babam bana yeni PC alacak şeklinde genç çocukların her zaman hayallerinde bir gün söyleyeceklerini umut ettikleri bir kelimedir...
Reel: Gerçek dünya anlamına gelir. Özellikle sosyal medyada veya sanal ortamda bir şey yapıp keşke reelde de yapabilseydim şeklinde kullanılır.
Rez: Rezervasyon kelimesinin kısaltılmışı, rez aldım şeklinde kullanılır. "Bu sene YKS'yi erteleyecekler, rez aldım, zamanı gelince hortlatırız" şeklinde sosyal medyada sıkça yorumlarda vesayire kullanılmaktadır.
Random: İngilizce karşılığıyla rastgele demektir. Bizde ise random atmak şeklinde yani aspğkdasğpdpğasdğpas gibi yan yana alakasız harflerin gelmesi şeklinde açıklanabilir.
Server: Sörvır diye okunur, Türkçedeki 'Sunucu' kelimesiyle karşılanabilmektedir. Instagram serverleri, Metin2 serverleri gibi sıkça sosyal medyada kullanılan bir kelimedir; sanal makineler anlamındaki sunucu anlamına gelmektedir.
Skill: Birebir İngilizce üzerinden dilimize yerleşmeye çalışan bir kelimedir, yetenek anlamına gelir. "Ahmet şuna bi skill atsana" gibi cümle içerisinde yetenek, beceri yerine kullanılır.
Stalklamak : İngilizce üzerinden dilimize geçirilmeye çalışılan bir kelimedir. Takip eden, bilgi toplayan anlamlarına gelse de özellikle Instagram üzerinden herhangi bir takip belirtisi göstermeden gizli gizli birilerinin fotoğraflarına bakıp takipçi olmadan takip etmek gibi anlamlarda kullanılır.
sjsj: Aynı random gibi bir anlamda kullanılır, özellikle yeni nesil kızların bir olay karşısında çok komik bulmasa da tepki vermek için kullandığı bir harf grubudur.
Takılmak: Bir kişiyle vakit geçirmek onunla beraber bir iş yapmak anlamında kullanılır. "Gel bu akşam parkta takılak" gibi...
Team olmak: İngilizcedeki takım kelimesi yerine kullanılır. "Gel şunlarla team olak daha güçlü oluruz" gibi cümle içerisinde özellikle çok oyunculu oyunlar oynayan kişiler tarafından kullanılır.
Tilt: Sıkça popüler kültürde kullanılır, gıcık olmak sinir olmak deli olmak gibi anlamları karşılamaktadır. ''Ya şu oyundaki adama acayip tilt oldum'' gibi cümle içerisinde kullanılır.
Tm: Tamam kelimesinin aynı ig, aeo gibi kelimelere benzer şekilde kısaltılarak kullanılmasıdır.
xD: Güncel olarak yerini emojilere bırakmış olsa da eskiden sıkça kullanılan komik bir olay karşısında en kısa yoldan verilen tepkiydi. Günümüzde emojisi xD yerine .d şeklinde de kullanılabiliyor.
1k - 10k: K kelimesi özellikle Metin2 ve Knight Online oyunlarından popüler olmuş, Yunanca 'Khilioi' kelimesinden gelir ve 1000'i karşılamak için kullanılır. 10 bin yerine 10k demek gibi...
Emre Kırlangıç
Comments