Covid-19 sebebiyle neredeyse dünyadaki insanların tümü evlerinde. Ancak evde olmak demek, bazı pratiklerimizin devam etmeyeceği anlamına gelmiyor. Aksine bu pratiklerimiz devam etsin ki hayatla olan bağlarımız ve ruh sağlığımız diri kalsın. Pratiklerimizin devam edebilmesi için bir süreliğine şekil değiştirmesine veya dönüşüm geçirmesine gereksinimi var. Çalışma ve eğitim alma pratiklerimiz genellikle yüz yüze, fiziki olarak aynı ortamlarda bulunarak gerçekleşirken artık (bir süreliğine) uzaktan olmak zorunda.
Evde kaldığımız bu günlerde hayatımızı devam ettirebilmek için uzaktan görüntülü iletişim kurmanın çeşitli yollarını deniyoruz. Bu uğurda Skype, FaceTime, Microsoft Teams gibi çeşitli denemeler yapsak da bu denemelerden bir uygulamanın sıyrılarak tüm dünyayı birbirine bağladığına şahit oluyoruz. Bu uygulamanın adı Zoom.
Zoom, Çinli iş adamı Eric Yuan tarafından 2011 yılında kurulan ve bulut bilişim kullanarak çalışan uzaktan video konferans yazılımıdır. Kendi kategorisinde dünyanın en iyisi desek yanlış olmaz herhalde. Müşteri görüşlerine göre birinci seçilen ve en iyi öğrenme araçları arasında ilk onda yer alan bir platformdur (bk. https://www.toptools4learning.com/). Zoom'un bu kadar kısa sürede rakiplerinden sıyrılmasının bazı nedenleri var. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz: Kullanıcı dostu olması, PC, tablet, cep telefonu gibi farklı cihazlarda desteklenmesi, basit arayüze sahip olması, bulut bilişim kullanması, işletim sistemini tanıması, Chrome, Edge, Safari ve Firefox gibi tarayıcılarda desteklenmesi, internet bağlantıları yavaşladığında dahi iyi ve hızlı bir performansa sahip olması.
Program ücretsiz ve ücretli olmak üzere çeşitli seçeneklere sahiptir. Ücretli kısmında Pro, Business ve Enterprise olmak üzere üç farklı ödeme planı mevcuttur. Ücretsiz özelliğinde ise birçok kullanıcıyı tatmin edici olanaklar mevcuttur. Görüşüme göre, Zoom programının #evdekal döneminde popüler olmasını sağlayan başlıca özelliği ücretsiz (basic) versiyonunun sunduğu cezbedici özelliklerdir. Ücretsiz kullanımda bire bir veya toplu görüşmeler yapmak mümkündür. Bire bir görüşmelerde süre kısıtlaması yoktur. İstediğiniz kadar görüntülü görüşmenize devam edebilirsiniz. Ancak toplu kullanımlarda kişi sayısı en fazla 100 ve görüşme süresi de azami 40 dakika ile sınırlandırılmıştır. 40 dakika sınır gibi görünse de ücretsiz versiyonun avantajlarından biri olan sınırsız sayıda görüşme yapma olanağı ile 40 dakikalık görüşmeniz bittikten sonra yeni bir görüşmeye başlayabilirsiniz.
Şimdi sizlere Zoom uygulamasını bilgisayarınızda nasıl kullanacağınızı adım adım tarif etmek istemekteyim. Tarif etmeye geçmeden programın dilinin İngilizce olduğunu söylemeliyim. Türkçe dil seçeneği şu an için mevcut değil. Ancak dil konusunda sıkıntı yaşayanlara web üzerinden Zoom'a erişim sağlamalarını ve web sayfaları için sunulan otomatik çeviri hizmetinden "Türkçe diline çevir" özelliğini kullanmalarını öneririm.
1. Adım: İnternet tarayıcımızın arama kutusuna https://zoom.us/download linkini yapıştırıp enter tuşuna basıyoruz. Girdiğimiz sayfada download tuşuna tıklıyoruz ve programı bilgisayarımıza indiriyoruz.
2. Adım: Bilgisayarımıza inen ZoomInstaller.exe dosyasını izin vererek çalıştırıyoruz.
3. Adım: Kurulum işleminin ardından son eklenenlerde yer alan "Start Zoom" programına tıklayarak giriş yapıyoruz. Açılan ekranda önümüze iki seçenek gelmektedir. Bunlardan ilki "Join a Meeting" seçeneğidir.
4. Adım: Açılan "Join Meeting" sayfasında öğretmenimiz, iş vereniniz veya arkadaşınız tarafından size gönderilen şifreyi "meeting ID" bölümüne ve alttaki kutuya da isminizi yazıyorsunuz. Remember seçeneğini diğer görüşmelerinizde de kolaylık sağlaması açısından tıklamanızı öneririm. Ardından "Join" yazılı kutucuğa tıklayarak devam ediyoruz.
5. Adım: Açılan yeni ekrandaki "Enter meeting password" bölümüne size gönderilen şifreyi giriyorsunuz ve "Join Meeting" kutucuğuna tıklayarak canlı video görüşmesine dahil oluyoruz.
Alternatif Giriş: Size gönderilen linke tıklayarak açılan sayfada "Zoom adlı uygulamayı aç" kutucuğuna tıklayarak canlı video görüşmesine katılıyorsunuz. Bu giriş yöntemi daha pratiktir. Özellikle öğretmenlerin uzaktan canlı dersleri için bu giriş yöntemini kullanmalarını önermekteyim. Çünkü veliler ve öğrenciler birkaç basit adımda doğrudan canlı yayına katılabiliyorlar.
Benzer adımlarla web tarayıcınızdan Zoom'a erişmek ve Zoom'u kullanmak da mümkündür. Şimdi de sizlere Zoom uygulamasını tablet veya akıllı telefonlarda nasıl kullanacağınızı adım adım tarif etmek istiyorum.
1. Adım: App Store veya Google Play'e girerek arama kutusuna "Zoom" yazıyoruz ve enter tuşuna basıyoruz. Aşağıdaki bağlantı adreslerine tıklayarak da programa erişebilirsiniz.
Google Play Bağlantısı: https://play.google.com/store/apps/details?id=us.zoom.videomeetings&hl=tr
App Store Bağlantısı: https://apps.apple.com/tr/app/zoom-cloud-meetings/id546505307?l=tr
2. Adım: "Yükle" yazılı kutuya tıklayarak uygulamayı telefonumuza yüklüyoruz.
3. Adım: Programı açarak aşağıdaki ekranla karşılaşıyoruz. Kaydol (sign up), oturum aç (sign in) veya görüşmeye katıl (join meeting) seçeneklerinden birine tıklayarak devam ediyoruz.
Zoom'a Genel Bir Bakış
Zoom programında görüntülü bir sohbet veya konferans başlatmak istediğimizde aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşırız. Şimdi sizlere soldan sağa doğru Zoom kullanımındaki özellikleri kısaca tanıtmak istiyorum.
1. Ses: Bu seçenekten ses özelliklerini ayarlamaktayız. Sesi aç/kapat özelliklerine sahiptir.
2. Görüntü: Bu seçenekten görüntü özelliklerini ayarlamaktayız. Görüntü aç/kapat özelliklerine sahiptir. Örneğin paylaşılan görselde görüntü kapatılmıştır. Canlı video görüntüsü yerine profil resmi sergilenmektedir.
3. Davet et: Bu seçenekten görüşmeye davet etmek istediğimiz kişilere veya ders yapmak istediğimiz öğrencilere ulaşmaktayız. Davet etme iki şekilde gerçekleşmektedir. Ya e-posta yoluyla ya da link paylaşımıyla katılımcılar davet edilir.
4. Katılımcı yönetimi: Bu seçenekle hem kendinizin hem de katılımcıların ses ve görüntü ayarlarını düzenleyebilirsiniz. Örneğin bir öğretmen iseniz bu özelliği kullanarak öğrencilerinizin sesini kapatabilir veya açabilirsiniz. Bu özellik öğretmenlere uzaktan sınıf kültürü oluşturana kadar kolaylık sağlamaktadır.
5. Ekran paylaşımı: Ekran paylaşımı mevcut bir kaynağı paylaşmanızı sağlamaktadır. Bu paylaşım karşılıklı da olabilir. Örneğin hem öğretmen hem öğrenci dosya paylaşımında bulunabilir. Bu yolla beyaz bir ekran (sınıf tahtası), herhangi bir dosya, program veya internet siteleri paylaşılabilir.
6. Sohbet: Bu seçenekten üstteki görselde yer alan sağdaki sohbet ekranı açılmaktadır. Bu bölümde anlık yazılı grup sohbeti gerçekleştirilmektedir.
7. Kayıt: Bu seçenek görüşmelerinizi kaydetme olanağı sunmaktadır.
8. Tepkiler: Bu seçeneğe tıklayarak görüşmenize çeşitli tepkiler verebilirsiniz.
9. Görüşmeyi bitir: Bu seçenek mevcut görüşmenizi veya dersinizi sonlandırmanızı ve ayrılmanızı sağlamaktadır.
Zoom kullanım kolaylığı ve ücretsiz özellikleri ile Covid-19 günlerinde uzaktan eğitimin güncel bir yoluna dönüşmüştür. Uygulama birçok okul tarafından tercih edilmekte ve popüleritesini artırmakta. Öğrencilerin sahip oldukları cihazlarda Zoom'un kullanılabilir olması, büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Dr. Gürkan MORALI
Kaynaklar
#egitim #eğitim #zoom #uzaktaneğitim #uzaktanegitim #videokonferans #eğitimlik #egitimlik #gürkanmoralı
Comments