top of page

Çocuklarınızı Bugünden Parlak Bir Geleceğe Hazırlayın: 1500kelime.com

Güncelleme tarihi: 11 May 2023

Adel Kalemcilik, "1500 Kelime" platformunu [www.1500kelime.com] hayata geçirdi. Platformun mottosu "Çocuklarınızın zihinsel gelişimlerini destekleyerek onları bugünden parlak bir geleceğe hazırlayın." olarak belirlenmiş. Platform zekânın; çocukların anlama ve anlatma becerileri, etkili iletişim becerileri, yaratıcı düşünme becerisi gibi başat becerilerini etkilediğine dikkat çekiyor. Ek olarak okul öncesinde zekâ gelişiminin, kelime hazinesi ile doğru orantılı olduğunu vurguluyor. Bu vurgular doğrultusunda okul öncesindeki çocukların kelime hazinelerini geliştirmeye yönelik videoları ve yaratıcı etkinlikleri kullanıma sunuyor. Bu içeriklerle çocukların kelime hazinelerini geliştirerek onların zihinsel gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Sitedeki içerikler Selçuk Şirin ve Derya Şirin danışmanlığında hazırlanıyor. Yazımın devamında platformun işleyişine dair notlar düşeceğim.


Platforma açtığımızda bizi şu video karşılıyor:

Videonun ardından sitenin ana ekranına ulaşıyoruz. Bu noktadan sonra platforma üye olup etkinliklere erişebileceğimiz gibi üye olmadan da erişebiliyoruz. Üye olmanın avantajı, etkinliklerdeki ilerlememizin hesabımıza kaydediliyor olmasıdır. Ana ekranda karşımıza dört bölüm çıkıyor: Orman Kovanı, Dağ Kovanı, Yayla Kovanı ve Köy Kovanı. Arı Vızvız ve arkadaşlarıyla tanışacağımız bu kovanlarda hayatın içinden temalar ve o temalara ilişkin videolarla kelimeler yer alıyor.


"Orman Kovanı" bölümünde yer alan videoların başlıkları şu şekilde:

  1. Renkler

  2. Geometrik Şekiller

  3. Bitki ve Sebzeler

  4. Hayvanlar ve Hareketler

  5. Dünyamız ve Çevremiz

  6. İnsanları Tanımlayan Kavramlar

  7. Zıt Kavramlar

  8. Meslekler

  9. Sanat Dalları

  10. Duygular

"Dağ Kovanı" bölümünde yer alan videoların başlıkları şu şekilde:

  1. Finans Okur Yazarlığı

  2. Değerler

  3. Sebzeler

  4. Bitki Etkinliği

  5. Gezegenler

  6. Trafik

  7. Kırtasiye Malzemeleri

  8. Mevsimler, Günler, Hava Olayları

  9. Hayvanlar

  10. Yaşadığımız Alanlar

"Yayla Kovanı" bölümünde yer alan videoların başlıkları şu şekilde:

  1. Sihirli Kelimeler

  2. Kıyafetler

  3. Gıdalar

  4. Günlük Akış

  5. Ev Eşyaları

  6. Temizlik Malzemeleri

  7. Para Okur Yazarlığı

  8. Özbakım

  9. Meslekler

  10. Beş Duyu

"Köy Kovanı" bölümünde yer alan videoların başlıkları şu şekilde:

  1. Miktar & Sayılar

  2. Vücudumuz

  3. Araç Gereçler

  4. Yönler

  5. Taşıtlar

  6. Durum Bildiren Kelimeler

  7. Müzik Aletleri

Bir kovanı açtığınızda ekranın sol üst köşesinde o kovanın ismi yer alıyor. Ekranın orta kısmı videolara ayrılmış. Ekranın sağında "Peteklerin, Bal Puanın, Rozetlerin" kısımları yer alıyor. Kovandaki her bir video petek olarak nitelendirilmiş, bir video izlendiğinde bir petek doluyor ve bal puanı kazanılıyor. Bir kovandaki tüm videolar izlendiği takdirde o kovanın rozeti kazanılıyor. Bal puanı ve rozet, motive edici olarak düşünülmüş.

Bir videoyu açtığımızda ekranda söz konusu video ve o videoda anlatılanlar ile yer alan sözcükler kısımlarının yer aldığını görüyoruz.

Aynı ekranın devamında söz konusu videoyla bağlantılı bir aktivite yer alıyor. Bu aktivite dosyasını indirebilmek mümkün. Bu aktivite için gerekli malzemeler belirtilmiş. Aynı ekranın sonunda ise "Sizden Gelenler" kısmı yer alıyor. Bu kısma tamamladığınız aktivitelerin fotoğrafını yükleyebilir, aynı konudaki diğer çalışmaları buradan takip edebilirsiniz.


Platformun işleyişini özetleyen bir görsel şu şekilde:

Her çocuğun dünya ve insanlık için bir umut ve fırsat olduğuna inananlardanım. Bu inancımın desteğiyle çocuklar için iyi niyetle atılan her adımı kıymetli buluyorum. 1500 Kelime platformu da iyi niyetlerle çocukların gelişimi için atılmış kıymetli bir adım. Neden mi? Süreç ilkin bir kelime öğretmekle başlıyor ve ardından yüzlerce, binlerce kelime öğretiliyor. Nitekim bu kelimelerle dil becerileri gelişiyor. Gelişkin dil becerilerine sahip kişilerse dili etkili kullanıyor, geliştiriyor ve koruyor. Geçmişin birikimini dil aracılığıyla alan millet, bu sayede bugününü ve geleceğini şekillendiriyor. Böylelikle millet, varlığını sürdürüyor. Özetle bu platform; böylesine birikimle uzayıp giden bir sürece atılan, getirisi yüksek olabilecek bir adım. Platformun aktiviteleri ebeveyn-çocuk etkileşimini artırabilir, onların kaliteli zaman geçirmesine önayak olabilir. Kanaatimce bu konularda platformun üstüne düşen kendini günden güne geliştirmek, ebeveynlerin üstüne düşen bu platformu keşfetmek ve çocuklarının gelişimini desteklemek, çocuklara düşen ise imkânlardan sonuna kadar yararlanmaktır.


Süleyman Aksoy


Dipnot 1: Konuyla ilişkili "Ebeveyn ve Öğretmenlerin Gözünden Çocukların Kelime Hazinesi" araştırmasını buradan inceleyebilirsiniz.

Dipnot 2: 23 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirilen 1500kelime.com Çocuk Festivali'ne ilişkin içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.

Dipnot 3: Platformun mobil uygulaması da mevcuttur.



196 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ÖĞRETMENİM

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page