top of page

Savaş ve Barış Temalı Kitaplar: Bir Damla Bal

Güncelleme tarihi: 29 Mar

Kitap Adı: Bir Damla Bal

Yazar: Hovhannes Tumanyan

Tür: Masal

Yaş Grubu: 8 ve üzeri

Sayfa Sayısı: 32

Yayınevi: Arden


Konusu (Tanıtım Yazısından Hareketle)

Günün birinde bir çobanın, komşu köylerden birindeki dükkâna bal satın almak için gitmesi ve satıcının balı verecekken yere baldan bir damla düşmesi ve düşen balın üzerine sineğin konması ile başlar her şey. Dükkân sahibinin kedisi bala konan sineğe, çoban köpeği kediye derken dükkan sahibi ile çoban da birbirlerine girmişler. Çobanın köyündekiler olanları duyunca komşu köye baskına gitmişler. Önce iki köy birbirine girmiş daha sonra köyün ait olduğu iki ülke… Böylece yıllar boyunca süren bir savaş başlamış. Göç, kıtlık ve sefalet herkesi tüketmiş. Geride kalanlar ise bu korkunç savaşa neyin sebep olduğunu hiçbir zaman bilememiş.


Ailelere Öneriler

Aileler, okul dönemindeki çocuklarıyla bu kitabı okuyarak üzerinde konuşabilirler. Çocuklarından kitabı sesli okumasını isteyebilirler. Ardından aşağıda sıralanan dört soruyu sorarak çocuklarının hak, özgürlük, sınırlar, çatışma, duygular vb. kavramlarla ilgili çıkarım yapmalarını sağlayabilirler. Bu soruların sayısını aileler de artırabilir. Hatta aileler de çocuklarından kitapla ilgili kendilerine soru sorulmasını isteyebilir. Aileler kitabın sayfalarını çocuklarıyla görsel olarak da yorumlayabilirler. Bu yolla çocuklarının problem çözme, eleştirel ve empatik düşünme becerilerini de geliştirebilirler. Çocuklarıyla okuma yoluyla kalite vakit geçirmenin lezzetini alabilirler.


Kitapla İlgili Çocuklara Sorulabilecek Sorular

1) Çoban komşu köye ne için gelmiştir?

2) Bal yere damladıktan sonra ne olmuştur?

3) Sen iki köy sakinlerinden biri olsaydın kavgaya dahil olup kendi tarafını mı savunurdun yoksa kavgaya son vermek için çözüm yolu mu arardın?

4) Yaşanan olaylara ne sebep olmuştur?


Melike KARAMAN

Merve Nur ÇEVİK

122 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page