top of page

Muhteşem Geleceğin Peşinde: Elon Musk

Güncelleme tarihi: 26 Ağu 2020

Ashlee Vance’nin 2016 yılında yazmış olduğu “ELON MUSK- Tesla, SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde” kitabı Elon Musk’ın ilk resmi biyografisidir. Elon Musk başta bunu kabul etmesede yazar Aslee Vance, onu ikna etmeyi başarır. Yazar, Elon Musk ve yakınlarıyla görüştüğü röportajları birleştirerek bu eseri ortaya çıkarır.

Elon Musk, 28 Haziran 1971 yılında Güney Afrikalı başarılı bir mühendis babanın ve Kanadalı diyetisyen bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelir. 17 yaşına kadar Güney Afrika’da yaşayan Elon için o yıllar ülkede şiddetin, gerilimin ve ırkçılığın yoğun yaşandığı, anne babasının ayrıldığı, diğer çocuklardan dayak yediği ve babasıyla sorunlar yaşadığı zor yıllar olur. Bütün bunlar Elon’un içine kapanık, sessiz ve yalnız bir çocuk olmasında etkili olur. Ancak Elon’un içten gelen cesareti, savaşçı yönü ta çocukken kendini gösterir, o kitaplara ve hayallerine tutunur. Neredeyse bütün gününü kitap okuyarak geçirir. Musk bunu şöyle anlatır: “Bir keresinde okulun ve komşu okulun kütüphanelerindeki kitapların hepsini bitirmiştim. Bu sanırım üçüncü ya da dördüncü sınıftaydı. Kütüphaneciyi benim için kitap sipariş etmesi konusunda ikna etmeye çalıştım. Böylece Britannica Ansiklopedisi’ni okumaya başladım. Bu oldukça faydalı olmuştu. Neyi bilmediğimiz hakkında bir fikriniz yok. Her şeyin orada olduğunun farkına varıyorsunuz.” Elon daha o yıllarda bir kitap kurdu olarak ün yaymıştı. Hayalleri ise kendini en çok kaptırdığı, bakışlarını sabitlediği, çevresinde olup bitenleri göremediği ve duyamadığı yerdir. Annesi Maye ise bu durumu şu şekilde ifade eder: “Zihninde dalıyor ve sonrasında onun başka bir dünyada olduğunu görüyorsunuz. Bunu hâlen yapıyor. Şimdilerde onu rahat bırakıyorum çünkü biliyorum ki yeni bir roket ya da başka bir şey tasarlıyordur.”


Elon tüm bu hayallerini gerçekleştirebilmek için Kanada’ya yerleşir, burada ağır işlerde çalışır ve aynı zamanda eğitimine devam eder. “Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi” okuyan Elon Musk, üniversite yıllarında insanlığın geleceğini hangi alanların etkileyebileceğine kafa yorar ve kendisine üç alan belirler: İnternet, sürdürülebilir enerji ve uzay. Doktora çalışmasını yarıda bırakır, dışarıdan seyretmek yerine sahaya girer.

Kaynak: thenational.ae

200 ülkede geçerli ödeme sistemi olan Pay Pal’ı kurar, şirketi büyütür ve 1,5 milyar dolara satar. Musk bu paradan 100 milyon dolar SpaceX’e, 70 milyon dolar Tesla’ya ve 10 milyon dolar da SolarCity’e yatırır.


SpaceX, Musk’ın Los Angeles’ın göbeğine kurduğu devasa büyüklükteki roket fabrikasıdır. SpaceX’i kurmasının sebebi Mars’ı soğuk, çorak ve kızıl hâlinden okyanuslarla çevrili yeşillikler içinde insanların yaşayabileceği bir gezegen hâline getirebilmektir. Musk bunu şöyle ifade eder: “İnsanlığın parlak bir geleceğe sahip olduğunu düşünerek ölmeyi tercih ederim. Eğer sürdürülebilir enerji sorununu çözer ve başka bir gezegende kendi kendine yeterli bir medeniyete sahip, birden çok gezegende yaşam sürdüren bir tür olma yolunda ilerleme kaydedebilirsek sanırım bu gerçekten çok iyi olur.”


Musk, Tesla Motors ile arabaların üretilme ve satılma şeklini yenilemeyi, dünya geneline şarj istasyonları inşa etmeyi ve tamamen elektrikli arabalar üretmeye çabalamaktadır. SolarCity ile de tüketiciler ve iş dünyası için en büyük güneş paneli üreticisi ve finansörünü kurmuştur. Elon Musk, Tesla ve SolarCity ile dünyanın en başarılı temiz-teknoloji şirketlerini kurmuştur.

Kaynak: twitter/elonmusk

Google’un kurucusu Lary Page “Servetimi bir hayır kurumuna vereceğime Elon Musk’a veririm. O dünyanın ve insanın geleceğini değiştirecek. İnsanlık Musk’ın projeleri sayesinde gelecekte Mars’ta yaşayan bir tür olacak” der. Musk, Mars vahasını gerçekleştirebilecek mi bilemiyoruz ancak bütün bunlara şahit olmak başlı başına çok heyecanlı anlar olarak yer edinmeyi başardı zihnimizde. Elbette her şey mükemmel gitmedi ancak bu başarısızlık değildi. Musk’a göre bilgi ağacına yaprak eklemekti ve bu yaprak da “hayır mümkün değil” yaprağıydı. Girişimciler, mühendisler, öğrenciler ve eğitimciler için Musk’ın vizyonu motivasyon kaynağı olacaktır.


Bu topraklarda gül yetişmez diyenlere sanırım en güzel cevaptır Elon Musk. Dostlarımızın dahi (iyiliğimiz için) yapamazsın sözlerine karşılık “sonu ne olursa olsun peşinden git” diyen sestir Elon Musk. Aynı dili değil aynı duyguyu paylaştığımız kalptir Elon Musk.


Fatma KÖSE


824 görüntüleme4 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page