top of page

Öğretmenler için En İyi Zoom Araçlarının Yirmisi

Öğretmenler için en iyi Zoom araçları nelerdir?

İkinci sınıflarla kısa dersler işliyorsanız ya da üniversite öğrencilerine ders veriyorsanız da Zoom çevrim içi eğitim için güçlü bir öğretim kaynağıdır.


Zoom’un birçok alternatif olsa da şimdilik çevrim içi eğitim için görüntü akışı ve video konferans açısından yerini koruyor. Ama bu, bir iki ufak değişiklikle, eklentiyle, araçla ya da halihazırda var olan özelliklerin kullanımıyla geliştirilemeyeceği ve genişletilemeyeceği anlamına gelmiyor.


İşte okullar ve öğretmenler için en iyi Zoom araçlarının derlemesi. Aşağıdaki öğretmenler için olan Zoom araçlarının bazıları Zoom platformunun kendi özellikleri, diğerleriyse harici Zoom ile entegre olabilen harici uygulamalar ya da Google Chrome uzantıları.

Kaynak: teachthought.com
Kaynak: teachthought.com

Bu listeyi diğer bir yandan, öğretmenler için derlenen araçlar, özellikler, kaynaklar ve Zoom tecrübesini geliştiren bağlantılı yollar olarak görebilirsiniz.


1. Google Drive for Zoom

Bu uygulama sayesinde, Zoom görüşmelerini ve transkriptlerini Google Drive hesabına aktarabilirsiniz.


2. Beyaz Tahta

Zoom’un yerel özelliği beyaz tahta, sizin ve öğrencilerinizin (izin verilirse) not alabileceği bir beyaz tahta paylaşmanızı sağlıyor.


3. Zoom için Görsel Arka Planlar

Görsel arka plan özelliği, Zoom görüşmeniz sırasında arka planınızda bir fotoğraf veya video göstermenizi sağlıyor. Bu özellik, arka planınız ve sizin aranızdaki farkı seçebilmek için yeşil ekranlarla ve tek düze aydınlatmalarla en iyi şekilde çalışıyor. Arka planınıza kendi fotoğraf ve videolarınızı da yükleyebilirsiniz ve Zoom mola odalarında da Görsel Arka Plan özelliğini kullanabilirsiniz.


4. Kayıt etme ya da etmeme olanağı

Zoom toplantısının konusuna bağlı olarak, toplantıyı kesinlikle kayıt etmek isteyebilir ya da hiçbir şekilde kayıt edilmesine izin vermek istemeyebilirsiniz. Kayıt etme ya da etmeme olanağı işte bu noktada dahil oluyor.


5. Anket Odası

Zoom’a göre, toplantılar için olan anket özelliği, toplantılarınız için tekil veya çoğul şıklı anketler oluşturmanızı sağlıyor. Toplantı sırasında anketi yayınlayabilir ve katılımcılarınızın cevaplarını toplayabilirsiniz. Ayrıca, toplantı bittikten sonra anketin raporlarını da indirebilirsiniz. Eğer anket sonuçlarıyla birlikte katılımcılarınızın bilgilerini almak istemezseniz, anket anonim olarak da yürütülebiliyor. Belli ki bu hızlı ve kolay resmi değerlendirmeler için kullanışlı.


6. Ekran Kaydı (Screencastomatic)

Herhangi bir video akışını, ekran kaydını, webinarı, dersi, ofis saat danışmasını, konferansı, toplantıyı vb. şeyleri kayıt altına almak için kullanılan üçüncü şahıs aracı. Hem ücretli hem ücretsiz versiyonu ve fotoğraf stok kütüphanesi mevcuttur.


7. Not alma/ekleme araçları

Çevrim içi beyaz tahta seçenekleri varken, Zoomdaysanız ve orada kalmak istiyosanız, kendiniz için veya izleyiciler için not alma araçlarını etkinleştirmeniz öğretmenler için olduğu kadar öğrenciler için de kullanışlıdır.

8. Wikipedia Araştırma (Wikipedia Search)

Zoom’un Wikipedia araştırma sohbet uygulaması direkt olarak Zoom sohbet kanallarından Wikipedia makalelerini araştırmanızı ve kanaldaki diğer kullanıcılarla bunları paylaşabilmenizi sağlıyor.


9. Prezi Video

Prezi Video, öğrencilerinizle daha dikkat çekici bir ders işleyebilmeniz için görsellerinizi yan kısmınızda sergileyebileceğiniz bir görsel iletişim aracıdır. Öğrencilerinize bir yayın açtığınızda ekranınızı paylaşmak ve daha gelişmiş, dikkat çekici ve kişisel bir ders işleme arasında seçim yapmak zorunda kalmayacaksınız. Görsellerinizi yanınızdaki kısma yükleyin, böylece daha etkili ve etkileşimli bir Zoom video konferansı tecrübe edin.


10. Konuşmak için Basın

Bu Zoom özelliği, Zoom görüşmeniz boyunca sessizde kalmanızı ve sessizden çıkıp konuşmak istediğinizde boşluk tuşuna basılı tutarak konuşmanızı sağlıyor. Bu özellik öğretmenlerdense öğrenciler içim daha kullanışlı gibi duruyor.


11. Bekleme Odaları

Bekleme odası özelliği, sunucunun katılımcıları toplantıya katılmak istediklerinde kontrol edebilmesini sağlar. Toplantı sunucusu olarak, katılımcıları tek tek kabul edebilir veya hepsini birden toplantıya almak için bekleme odasında tutabilirsiniz. Toplantınıza katılırken tüm katılımcıları bekleme odasına gönderebilirsiniz ya da Zoom hesabınızdaki ve belirlenmiş domain sahibi olan kişileri bekleme odasına almadan toplantıya geçirebilirsiniz. Örneğin öğrencileriniz için bekleme odanızı, ihtiyacınıza göre de düzenleyebilirsiniz.


12. Zoom için Klavye Kısayolları

Hazır bazı klavye kısayolları hiç de kısayol gibi görünmüyorken, aşağıdakilerden bazıları eğitiminize yardımcı olabilir.


13. Translate It

Bu Zoom uygulaması metinleri farklı dillere tercüme etmek için tasarlansa da yayımlanma tarihinden bu yana test etme fırsatımız olmadı.


14. Google Takvim Chrome Uzantısı vasıtasıyla Zoom Planlayıcısı

Bu Google Chrome uzantısıyla Zoom toplantılarınızı Google Takvimden direkt olarak planlayın. (Öğretmenler için daha fazla ve iyi Chrome uzantıları bulabilirsiniz.)


15. Toplantılarınızı Otomatik Olarak Planlayın (Yineleyen Toplantılar Dahil)

Zoom, birden çok oturumlu toplantılarınızı da planlamanızı sağlar, böylece her bir oturum aynı toplantı kodlarını ve ayarlarını kullanabiliyor. Bu toplantıları günlük, haftalık ve aylık artışlarda planlayabilirsiniz. Herhangi bir zamanda kullanılacak olan bir yineleyen toplantı da kurabilirsiniz. Yineleyen toplantılar için olan toplantı kodlarının süresi toplantı başladıktan 365 gün sonra dolar.


16. Kullanım Raporuyla Yoklama Alın

Eğer Zoom toplantınızın kayıt ya da anket olanağı varsa, yoklama almak için veya belge gereksinimleri için kayıt ya da anket raporu alabilirsiniz. Kayıt raporu kayıtlı katılımcıların aşağıdaki bilgilerini içerir:

  • İsim / Soyisim

  • Email adresi

  • Kayıt tarihi

  • İzin durumu


17. Schoology Zoom Uygulaması

Schoology içerisinde Zoom toplantılarınızı güvenli bir şekilde oluşturun, işletin ve paylaşın.


18. Ekran Paylaşma

Özellikle Zoom eğitim veya webinarlar için kullanıldığında Zoom’un en kullanışlı uygulamalarından biri ekran paylaşmadır. Toplantı katılımcıları paylaşılan ekranda katılımcı olarak ya da ekran paylaşmayı başlatan olarak not alabilir.


19. Microsoft Teams Zoom Uygulaması

Eğer dersinizde Microsoft Teams’i kullanıyorsanız, bu uygulama direkt olarak Microsoft Teams alanınızdan Zoom toplantılarınızı başlatmanızı, planlamanızı ve toplantılara katılmanızı sağlıyor.


20. Nearpod Zoom Uygulaması

Nearpod’unuzun canlı katılımcılarının Zoom’a kolayca katılabilmeleri için Zoom hesabınızı Nearpod ile entegre edin ve böylece katılımcılar bir kodla ikisine de katılabilsin.


21. Ara Verme (Mola) Odaları

Video akışı sağlanan Zoom platformunda, ara verme odaları kalabalık toplantıları daha az kişili toplantılara dönüştürmenin bir yoludur. (En az iki, en fazla 50 kişilik)


22. Tekrar İzle (Rewatch)

Rewatch, Zoom kayıtlarınız için olan özel ve güvenli bir kanaldır. Takımınızın herkesin katıldığı, eğitimci ve yineleyen toplantılarını organize eder ve kopyalar – hepsi bir arada. Tüm Zoom toplantıları otomatik olarak kopyalanır, böylece takımınız içeriği tekrar okuyabilir veya araştırabilir. Aradığınız şeyi bulmak hiç bu kadar kolay olmamıştı.


Yazar: TeachThought Staff

Çeviri: Esengül Metin


20 Of The Best Zoom Tools For Teachers

Originally published © Teachthought.com


466 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page