top of page

Neden İngilizce Öğrenemiyoruz?

Çocuk yaşlardan itibaren İngilizceye maruz kalıp da öğrenememe sebebimizi yıllardır sorguluyorum. 18 yaşına gelmiş bir bireyin 10 yıl boyunca zorunlu olarak İngilizce dersi alıp da yerinde saymasının sebebi nedir? 10 yıl ders alıp da hello, how are you gibi temel ifadelerin dışında konuşamaması garip değil midir? Bence bizim dil öğrenmek için bir sebebimiz yok. Bize dili bir şekilde öğretmek istediler fakat neden öğrenmemiz gerektiğini hiçbir zaman açıklamadılar. Neyi niçin öğreneceğimizi, nerede işimize yarayacağını söylemediler. Bir hedef vardı mutlaka ama bizim hedeften bile haberimiz olmadı.


Bir gün çocuklara neden İngilizce öğrenmeleri gerektiğini sorsak sizce sorumuz cevapsız kalır mı? Hiç sanmıyorum…

Benim dil öğrenmek için kendime ait sebeplerim vardı. 5 yaşından itibaren İngilizceye maruz kalıyorum ve hiçbir zaman puan almam gereken bir ders olarak görmedim bu dili. Benim için İngilizce sadece yabancı bir dil değildi, dilden öte bir şeydi.


İngilizce öğrenmeliydim çünkü farklı ülkelerden çocuklarla oynamak, çeşitli ülkelerden insanlarla tanışmak, diğer kültürleri tanımak ve hayallerimin peşinden koşmak için bu dile ihtiyacım vardı. İngilizce bizim müfredatlarımızda yer alan bir dersten daha fazlası; bir iyilik, yeni bir yol ve kişinin hedefleridir aslında. Bu yüzden İngilizce öğrenmek istiyorum cümlesinin bir amacı, bir hedefi olmalı.

Dil öğrenmeye bizi tutkuyla bağlayan ve hırslandıran hedefler…


Yeni insanlarla tanışıp daha rahat iletişim kurmak, mesleğimde daha başarılı olmak ve farklı ülkelerde aynı mesleği yaptığım yeni insanlarla tanışmak, yurt dışına çıkmak ve iletişim kurma endişesi olmadan gezebilmek, yazılan kitapları orijinal dilinde okuyup anlayabilmek, çalışmalarımı herkesin anlayabileceği ortak bir dilde sergilemek için İngilizce öğrenmek istiyorum gibi amaçlar ve hedefler lazım bize. Kendi hayallerimiz ve amaçlarımız doğrultusunda İngilizce öğrenmenin içini kendimizce doldurmamız gerek. Ancak o zaman istediğimiz hedef dili, büyük bir zevkle ve kolaylıkla öğrenebiliriz diye düşünüyorum.


Bahar Dirmilli


215 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ÖĞRETMENİM

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page