top of page

Okuyunca Şafak Söker 1. Bölüm


Okuyunca Şafak Söker, kitapların gün ağartıcı yönlerine odaklanır. Şayet gün ağarmasına ket vuran yönleri varsa onları da ifade etmekten çekinmez. Bir gün karanlığın olmadığı bir yerde buluşabilmek için her gün ve her kitap aslında bir mümkündür.


Okuyunca Şafak Söker'in 1. bölüm konuğu: Merhaba Ben Kitap

Merhaba Ben Kitap, çocuklarımızın kitaplarla daha sıkı ve coşkulu bağlar kurmalarında anne ve babaların yanı başında durma, onlara destek olma hevesiyle Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneğince (http://cgyd.org/) hazırlandı. Bünyesinde okumak, okuma kültürü ve alışkanlığı üzerine anılar, anlatılar, öneriler barındıran derleme bir kitap. Günümüzde ortak bir amaç doğrultusunda hareket eden bir insan topluluğunun varlığına, hatta fikrine dahi inanmak güç. Gün geliyor; altmış beş yazar, otuz çizer ve işin mutfağında yer alan daha pek çok insanın ortak bir amaç doğrultusunda birlikte hareket ettiğine şahit oluyoruz. Amaçları da okuyan nesiller yetiştirmeye katkıda bulunmak gibi büyük bir amaç. Bununla beraber Merhaba Ben Kitap kalitesinde takdir edilesi bir ürün ortaya çıkıyor. Kitaba emek veren çizerlerin, yazarların, başlıkların listesi şu şekilde:

Kitaplıktaki varlığı ile kitapseverin bir çift gözü temas ettiğinde ona o kadar iyi hissettiren kitaplar var ki... İyi ki, iyi ki var o kitaplar! Merhaba Ben Kitap'ın da varlığının karşılığı "iyi ki..." ile başlayan cümleler. Kitap esas olarak yazarların kitapların dünyasına attıkları ilk adımları ortaya koyarken davetkâr bir rol üstleniyor. Okuruna "Merhaba!" diyor ve onu kitapların dünyasına davet ediyor. Okurun kitabın merhabasına karşılık hevesli bir merhaba ile dönüt vermesi, kitaplarla tanışmak için bir olanak. Bir kitapseverseniz, kitapseverlerle tanıştıkça kıvanç duyuyorsanız, bir başkasının veya kendinizin kitapların dünyasına adım atmasına niyetleniyorsanız bu kitap kitaplığınızda muhakkak yer etmeli. Kitaptaki seyretmeye, incelemeye, yorumlanmaya açık görsellerin göz alıcı olduğunun altını çizmeliyim.


Kitabın bölümlerinden "Anneler / Babalar Ne Diyor?" içinde çocuklarının kitap okuma serüveninde deneyim kazanmış anne ve babaların yöntemlerine, önerilerine kulak verilmiş. Bu bölümden birkaç alıntı şu şekilde:

"Altı aylıktan itibaren düzenli okuma saatleri yaptım. Her odaya küçük kitaplıklar, kitap sepetleri koydum, hiç bıkmadan ona her gün okudum. Arabamda bile kitap bulundururum."
"Oğlum daha okuma bilmiyor. Onunla pazarlık yaptım. Ne kadar kitapçı dolaşırsak o kadar da oyuncakçı dolaşacaktık. Dışarıya çıktığımızda artık kendisi önce kitapçıya gitmek istiyor."
"Kitaplardaki karakterler ve oyunlar hakkında onunla konuşarak, tartışarak, oyunlar oynayarak, bir taraftan kendi seçimlerini yapmasına izin verirken, bir yandan da kendi beğendiğim kitaplar arasından önerilerde bulunuyorum."

Hayatı anlama ve anlamlandırmada kitaplardan istifade etmek mümkün. Çocukların okuyarak yetişmesi, heyecanlı okurların yetişmesi mümkün. Çocuklar için daha güzel bir gelecek mümkün.


Süleyman AKSOY


Yararlanılan Kaynak:


Dipnot: Kitaba tadımlık göz atmak için şu adresi ziyaret edebilirsiniz:


109 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page