top of page

Eğitimi Dönüştüren Adam: Salman Khan

Güncelleme tarihi: 28 Mar 2020

Salman Khan, 1976 New Orleans doğumlu bir eğitimci ve sosyal girişimcidir. Eğitimciliğinin kalitesi; özgün ve yaratıcı fikirlerinden, sıra dışı vizyonundan, kuvvetli çabasından ileri gelmektedir. Eğitime ilişkin güçlü bir fikrini 2006 senesinde, henüz 30 yaşındayken hayata geçirdi. Hayata geçirmiş olduğu bu fikri hem kendisi hem de eğitim adına mühim bir atılım ve aydınlığı tüm dünyadan görülebilecek bir ışık olacaktı. Küçük kuzenine hazırlamış olduğu bir ders videosunun yol göstermesiyle işe koyuldu. O günlerde küçük hamlelerle temelini attığı Khan Academy bugün dünyanın en büyük dersliği konumunda. Ne etkileyici!


Kaynak: Khanacademy

İlkin kendisinden farklı bir şehirde yaşayan küçük kuzenine ders anlatmak maksadıyla hazırlamış olduğu bir ders videosunu YouTube’a yükledi. Zaman geçtikçe bu ders videolarının sayısı arttı. Videolarını izleyen birçok insandan etkileyici yorum ve mektuplar aldı. Bu desteklerden aldığı güçle 2009’da fon analisti olarak çalıştığı işini bıraktı. Her atılımına “Ben bu dünyaya daha fazla ne katabilirim?” diye sorarak başladı. Bu yolcuğunda yanında olan en değerli şeyin bilgisi olduğunu biliyordu.


Salman Khan; teknoloji destekli, insan odaklı, eksiksiz öğrenmeyi amaçlayan bir eğitim anlayışına sahiptir. O daima kişiye özel öğrenim anlayışını ve fırsat eşitliği ilkesini savunur. Tüm insanların aynı şansa sahip olmadığının bilincindedir. Kendisinin hayata ve eğitime ilişkin fikirlerini Khan Academy’e taşımıştır. Bugün baktığımızda ise Khan Academy ideolojisi oluşmuştur. Khan Academy; herkese, her yerde, dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim imkânı sağlayabilmek ve eğitimde fırsat eşitliğinin güçlenmesine destek olmak amacını taşıyan, kâr amacı gütmeyen bir online eğitim platformu olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Bu kuruluşun tüm dünyada 1,5 milyardan fazla ders veren 150 kişinin üzerinde çalışanı vardır.


Khan Academy dersleri, içinde Türkçenin de yer aldığı tam 36 dile çevriliyor ve 190 ülkede kullanıyor. Khan Academy Türkçe ise Khan Academy’nin uluslararası yayılma sürecinde ilk temsilcisidir. Bu platform bugün ülkemizde bazı devlet ve özel okullarda çeşitli projeler kapsamında kullanılıyor. Bu platformun derslerinden faydalanabileceğiniz gibi bu kuruluşun çalışmalarında görev üstlenebilmeniz de mümkündür.

Kaynak: Khanacademy

Salman Khan; matematik ve elektronik mühendisliği dereceleri, MIT’nin yüksek bilgisayar mühendisliği ve Harvard Business School‘un MBA diplomalarına sahiptir. 2006 yılında tek başına kurduğu Khan Academy’de derslerin büyük bölümünü kendisi hazırlamaktadır. ‘Eğitimi dönüştüren adam’ olarak tanınmakta ve geleceğin eğitimini bugüne taşıyan kişi olarak anılmaktadır. Time Dergisi, Forbes Dergisi, Fortune Dergisi gibi dergilerde yer almış, eğitime getirdiği yenilikçi anlayış ile Times tarafından dünyanın en önemli 100 insanı, Fortune dergisi tarafından da 40 yaş altındaki en önemli 40 insandan bir tanesi seçilmiştir. ABD Başkanı Obama tarafından "Girişimcilik Elçisi" seçilerek ödüllendirilmiş, 2018 yılında ise San Francisco Chronicle tarafından verilen Yılın En Vizyoner Lideri ödülünün sahibi olmuştur.


Henüz fark etmemiş öğrenci ve öğretmenlere çağrımdır: Khan Academy’i denemekte daha fazla gecikmeyin! Khan Academy’nin kurucusu, tüm dünyada eğitim reformu konusunda en popüler isimlerden biri olan Salman Khan’ın sıra dışı hikâyesinden ilham almayı da ihmal etmeyin…


Salman Khan: "Deneyin, yanılın ama sonunda eksiksiz öğrenin!"


Süleyman AKSOY




185 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page