top of page

Uzaktan Eğitimi Geliştirmenin İki Basit Yolu

Güncelleme tarihi: 11 May 2023

Uzaktan eğitim, baharda bir aciliyet olarak başladı ama öğretmenler, sadece akıllı telefondan derse katılan öğrenciler için bile bunu daha iyi bir hâle getirmenin yollarını arıyor.

Kaynak: UPI / Alamy Stock Photo
UPI / Alamy Stock Photo

ABD'de yeni okul yılı belirsiz olduğu için öğretmenler uzaktan eğitime ne kadar zaman ayırmaları gerektiği konusunda emin değil. Eğitim bölümlerinin ve yetkililerin korona virüsünün yayılma riskini en aza indirmeye çalışırken, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin katılımlarını sürdürmelerini istemelerinden anlıyoruz ki uzaktan eğitim kaçınılmaz.


Bazı okullar sınıf sayılarını azaltıp, bu süre boyunca sosyal mesafeyi sürdürerek öğrencilerini ve ekiplerini aşamalı plan ve programlarla güvende tutmayı umut ediyor. Araştırmalar aşamalı planlamanın olumlu etkileri olabileceğini gösterse bile, eğitimciler, öğrencilerinin dikkatini çekecekleri yeni bir eğitim günü için pedagojik geçişler ve vardiyalar yapmaya devam edecek.


Öğrenciler sınıfta da olsa tam zamanlı olarak evden de çalışsa, öğretmenleri onlarla iletişime geçmek isteyecektir, özellikle en dezavantajlı olan ile. Yüz yüze, telefon ya da e-posta ile sınıf grupları yoluyla sık sık kontrol etmek öğretmenlere, öğrencilerinin ihtiyaçlarını anlamalarında yardımcı olacaktır, dezavantajlı öğrencileri ve diğer tüm öğrencileri için hem akademik hem de sosyal ve duygusal açıdan en uygun dersi oluşturmaları için gereken sezgiyi sağlayacaktır.


Pandeminin uzaktan eğitimin aciliyetine sebep açtığı aylarda, birçok öğretmen, öğrencilerine ulaşmak için uzaktan eğitim becerileri açısından önemli yol katettiler. Yeni okul yılı, eğitim teknolojisini etkili kullanmayı ve öğretim yöntemlerini dengeleyerek çevrim içi ders aktarımımızı geliştirmemizi sağlayabilir. İşte uzaktan eğitimi daha iyi hâle getirmenin kısmen basit iki yolu:


Dersleri Etkileşimli ve 7/24 Ulaşılabilir Yapın

Öğrencilere yüz yüze eğitim verirken katılım için kullandığım strateji, etkileşimli aktivitelerle sistematik ve reflektif stratejiler kullanmaktır. Bu tutarlı uygulama, işbirlikçi bir kültür inşa etmeye, kural koymaya ve kuralları sürdürmeye ve öğrencilerde araştırmacı bir zihniyet geliştirmeye yardımcı oluyor. Öğretmenlerin, uzaktan eğitim derslerini cazip kılmak için bunun çevrim içi versiyonunu geliştirmeleri gerekiyor


Dersleri etkleşimli ve ulaşabilir kılmak için tasarlanan, öğrenci katılım platformu olan Nearpod yardımcı olabilir. Bu özellik, öğrencilerin içeriği yakalamalarını, hem becerilerini geliştirmelerini hem de aktarmalarını sağladığı için uzaktan eğitime yardımı dokunuyor. Öğretmenler derslerini öğrenci-tempolu modda paylaşabilir ve ödevin ne kadar tamamlandığını gözlemleyebilir.


Ayrıca Nearpod öğretmenlerin derslerine, öğrencilerin hem gerçek zamanlı hem kendi tempolarında, eğlenceli bir şekilde derslere katılımına imkan tanıyan etkileşimli oyunlar eklemesini de sağlıyor. Bu özellik, çok yönlüdür ve çoktan seçmeli, boşluk doldurma, eşleştirme, kısa soru-cevaplar, açık uçlu sorular ve öğrencilerin öğrendiklerini çizebildiği birçok etkileşimli özelliğe sahiptir. Her bir özellik tüm yaş gruplarına uyacak içerikler için tasarlanabilir ve öğretmenler için içeriğin ne kadar iyi öğrenildiğiyle ilgili bir veri oluşturur.


Şu da bahsedilmeye değer ki, öğrenciler ebeveynlerinin veya koruyucu ailelerinin telefonlarından Nearpod'a ulaşabilir ki bu da, Wi-Fi bağlantısına erişimi veya bilgisayarı olmayan öğrenciler için uzaktan eğitimi ulaşılabilir hâle getiriyor.


Öğrenci İşbirlikleri için Sanal Ara Verme Odaları

Öğrencileri, etkinlik boyunca bir görevi veya ürünü tamamlamaları için gruplar hâlinde çalıştırmak öğretmenlerin vazgeçmek zorunda kalmayacağı kritik bir öğrenim türüdür. İşbirlikli etkinliklere dahil etmek öğrenmeyi yüz yüze olduğu kadar uzaktan eğitimde de artırır. Bu sebeple, öğrencilerimi derslerimin farklı kısımlarında ara verme odalarına yerleştirebilmek için Zoom platformunu kullanıyorum. Amacıma bağlı olarak ya stratejik ya da rastgele gruplandırmalar yapıyorum. Örneğin, öğrencilerin grup ödevleri için bir araya gelmesi gerektiğinde onları bilerek seçiyorum. Dön ve konuş dairesi gibi öğrenme aktiviteleri içinse rastgele partner veya partnerler eşleştirilebiliyor.


Tekrardan belirtiyorum, Wi-Fi bağlantısına erişimi veya bilgisayarı olmayan öğrenciler, akıllı telefonlar sayesinde derslere katılabilir ve bütün bu etkinliklerde yaşıtlarıyla beraber yer alabilir.


Ara verme odalarıyla yürütülen işbirlikli etkinlikler; hikaye anlatma, dön ve konuş, öğrenme durakları ya da merkezleri, uygulamaları, yapbozlar, düşün eşleştir paylaş, eleştirel arkadaşlar ve galeri gezileri gibi geri bildirim protokolleri içerir.


Çoğu öğrenci uzman hâline gelmeden önce, sanal olarak gruplar hâlinde çalışmanın üstesinden gelmek biraz alıştırma gerektirir ama bu tecrübe onların iletişim ve problem çözme yeteneklerini geliştirmelerini nispeten çabukça sağlayacak. Kreşten ikinci sınıfa kadar öğretmenler, ebeveynleri ve koruyucu aileleri, teknolojiye yön vererek öğrencilerin giriş yapmalarına yardımcı olmaları için cesaretlendirmelidir. Daha büyük çocuklar öğretmenlerinden bağımsız bir şekilde Zoom uygulamasını kullanabilir hâle geldikleri an, kendi grup çalışma saatlerini ayarlayabilir.


Zoom'u kullanmayan okullar için, ara verme odası özelliğini içeren diğer uygulamalar şunlardır: GoToMeeting, Microsoft Teams and RingCentral.

Çeviri: Esengül Metin


2 Simple Ways to Improve Online Instruction

Originally published © Edutopia.org

103 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ÖĞRETMENİM

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page