top of page

Çocukla Sinema: Çocuklarınız için Film Seçme Rehberi

Günümüz dünyası baş döndürücü bir hızda ilerlerken kendimize ve ailemize ayırdığımız vakitler ne yazık ki kısaldı. Eskiden çirkindi dar vakitlerde sevgiyi söylemek şairin deyişiyle. Ancak günümüzde sevgimizi dar vakitlerde haykırabilmek adeta başarı. Bu dar vakitlerde kocaman kalbimizden çağlayan sevgimizi paylaşmaya çabalarken bazen bocalayabiliyoruz. Özellikle göz aydınlığımız çocuklarımızla geçirdiğimiz vakitler kalitesizleşerek hafızalarımızda bile yer işgal edemiyor. Bu yazımızda çocuklarımızla kaliteli vakit geçirmede faydalanılabilecek güzel bir kitabı okuyucularımızla paylaşmak istiyorum.

Öncelikle kitabın isminden başlayalım: "Çocukla Sinema: Çocuklarınız için Film Seçme Rehberi". Burak Göral'ın yazarı olduğu kitap, Mart 2019'da Doğan Kitap aracılığıyla okuyucularla buluşmuştur. Yazarımız bir film eleştirmeni. Hem film tutkusunu mesleğe dönüştürenlerden hem de bu konuyu bir baba olarak dert edinenlerden. Bir başka deyişle bu işe gönül verenlerden. Kitabın başlığı aslında yazarın mesajını başarılı bir şekilde iletmekte. Kitabın isminden yazarın, çocuğuyla film izlemek isteyen ancak hangi film konusunda arayışta olan ebeveynlere film seçiminde kullanabilecekleri bir liste hazırlama kaygısıyla yola çıktığı hissedilmekte. Kitap temelde 3 bölümden oluşmakta: "Çocuğunuzun 12 yaşına basmadan önce izlemesi gereken 52 film", "Çocuklarla izlemeden önce" ve "Hangi film hangi yaşlarda izletilmeli". Bunların dışında kitapta "Ön söz gibi" ve "Ek: Türkiye'de yaş sınıflandırılması kodları" başlıklı içerikler de yer almakta.


Kitabın ön sözü mutlaka okurlar tarafından okunarak diğer bölümlere geçilmeli. Bu bölümün ebeveynler açısından eğitici olduğu fikrindeyim. Kitabın iletisi "ebeveyn - film - çocuk üçgeni"nin nasıl olması gerektiği yönünde, deneyimlere dayalı olarak işe yarar fikirler paylaşılmakta. Bu bölümde özellikle yazarın çocuklara yaklaşımını keşfedeceksiniz. Bu keşiflerden bazılarının; yazarın çocukları bir birey olarak görmesi, filmlerin çocukların bilişsel ve duygusal gelişimine katkısı, filmlerin ebeveynler ile çocuklar arasında iletişim aracı olması muhtemeldir. Bu keşifler aynı zamanda kitap ile daha iyi bağ kurmanızı sağlayacak ve okuma ilginizi artıracaktır.


Ön sözün ardından merakla beklediğiniz bölüm gelmekte: Çocuğunuzun 12 yaşına basmadan önce izlemesi gereken 52 film. Bu bölümde 52 film hakkında tek tek ayrıntılı bilgi sunulmakta. Her filme ait tür bilgisi sayfanın en üst kısmında ortalanmış olarak yer almaktadır. Bu bilginin altında büyük harflerle filmlerin isimlerine yer verilmiştir. Hemen altında ise filmlerden alınmış alıntı cümleleri; bu cümleleri ise yönetmen, süre, yapım yılı gibi filme ait tanımlayıcı bilgiler takip etmektedir. Bu bilgilerin hemen altında ise çoğu ebeveyni tedirgin eden yaş, flörtöz durumlar, şiddet, argo, alkol, sigara gibi konulara ilişkin derecelendirme yer almaktadır. Bu bölümün ardından film içeriği anlatılmakta, bu filmi sevenlere yönelik farklı film önerileri sıralanmakta ve filmin nasıl temin edileceğine yönelik fikirler paylaşılmaktadır. Her filme ait görsel tam sayfa sunulmakta ve bu görselin tam arka sayfasında yapılandırlmış film etkinliği çalışma kâğıdı bulunmaktadır. Ebeveynler çocukları ile kitap kritiği yaparken bu çalışma kâğıtlarını kullanabilir veya benzerlerini kendileri de oluşturabilir.

"Çocuklarla izlemeden önce" başlıklı bölümü ebeveynler kesinlikle okumalıdır. Bu bölümde önerilen filmlerin içeriğinde neler olduğu hakkında bilgiler sunulmaktadır. Ayrıca filmlerin nereden uyarlandıkları hususunda da bilgiler bulunmaktadır. Çocuğumuzla film izlemeden önce ön bilgi sahibi olmamız açısından bu bölüm dikkate değerdir. Çünkü her çocuk özeldir. Bu bağlamda çocuğunuzun ilgi, ihtiyaç ve hassasiyetleri doğrultusunda film seçimi adına verilen bilgilerin yararlı olacağını düşünmekteyim.


"Hangi film hangi yaşlarda izletilmeli" başlıklı bölümde ise 3 yaşından 12 yaşın üstüne kadar izletilebilecek filmlerin sadece isimleri yaş kategorilerine göre sunulmaktadır. Kitaba ait daha fazla ipucu elde etmek isteyen okuyucularımızın www.cocuklasinema.com adlı siteyi ziyaret etmesini öneririm. Burada "Çocukla Sinema"yı öz bir şekilde bulmanız ve keşfetmeniz mümkündür. Filmler aracılığıyla kaliteli vakitler geçirmeniz dileğiyle...


Dr. Gürkan MORALI


220 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page