top of page

Evdekal Etkinlikleri 4: Togo İzlemek

Güncelleme tarihi: 15 Nis 2020

Takvimler 24 Ocak 1925'i gösterdiğinde Alaska'nın Nome şehrinde bir difteri salgını çıkar. Bu salgından çoğunlukla çocuklar etkilenir, kendilerine dünyayı vermek istediğimiz çocuklardan bazıları hayatını kaybeder. Hastalık için serum mevcut olsa da Nome halkının bu seruma ulaşması sanıldığı kadar basit değildir. Serum için yaklaşık 1400 kilometre mesafe katetmek gerektiği gibi coğrafyada da çetin kış şartları hâkimdir. Bu şartlarda uçakların serumu ulaştırmaları mümkün değildir. Serumun oraya getirilmesi ve umudun filizlendirilmesinin sadece bir yolu vardır: Kızak köpekleri.


Filmin fragmanı şu şekilde:

Filmin senaryosu gerçek bir olaya dayanmaktadır. Serum nakli için çıkılan bu uzun yolculukta tam 20 kızak takımı rol alır. Bu yolculuktaki 19 kızak takımı ortalama yaklaşık 50'şer kilometre yol alırken; Seppala'nın sürücülüğünü, Togo'nun liderliğini yaptığı, 11 köpekten oluşan kızak takımı yaklaşık 424 kilometre yol alır. Nihayetinde bu zorlu yolculuk sağlam iş birliğiyle başarıyla tamamlanır ve serum şehre ulaştırılır. Yaşanmış bu olay anısına New York Central Park’a bir anıt dikilir. Anıt; bu görev için canını dişine takmış Togo'ya değil, serum naklinde zincirin son halkasındaki kızak takımının lideri olan Balto’ya aittir. Time Dergisi ise 2011'de Togo’yu tüm zamanların en kahraman hayvanı seçmiştir.


Kaynak: Centralpark.com


Togo; on iki yaşında yaşlı bir kızak köpeği olmasına rağmen on haftalıkmış gibi enerjiktir, hızlıdır, deli doludur. Kalbi bacaklarından hızlı koşar. İyi bir liderdir, mücadelecidir, bir savaşçının kalbine sahiptir, cesaret onda hayat bulmuştur. İlerleyen yaşına ve olumsuz tüm hava koşullarına rağmen serum nakli yolculuğunda kilit bir rol oynayarak birçok insanın hayatta kalmasına yardımı dokunmuştur. Bu noktada Seppala'nın, Togo'ya "Son bir yolculuğa daha var mısın?" diye sormasının yürek burkucu olduğuna parmak basmak isterim. Yukarıda sözünü ettiğim Togo'ya ait niteliklerin dahası filmde mevcut. Zira filmde içinde bulunulan an ve yapılan geri dönüşlerle beraber, on iki yıl öncesinden başlanarak Togo'nun dünden bugüne yaşantısı detaylarıyla aktarılmıştır. Filmdeki bu geçişler yumuşak olduğundan akış zedelenmiyor.


Gerçek / Kurgu

Kaynak: Slate.com


Filmde altına çizeceğim asıl nokta insan-hayvan ilişkisidir. Filmde ideal bir insan-hayvan ilişkisi sunulmaktadır. Bununla beraber insan-hayvan etkileşiminin ve hayvan sevgisinin önemi vurgulanmaktadır. Bu sunulanlar, insan-hayvan ilişkilerinin gözden geçirilmesine olanak sağlamaktadır. İnsan-hayvan ilişkilerini konu alan filmler arasında izlenmesi gerekenlerden... Bu noktada filmden bir repliği sizlere aktarmak isterim: “Eğer harika bir köpeği tanıyacak kadar şanslıysanız sizi asla terk etmez. Siz hayatta olduğunuz sürece yanınızda kalır. Kalbinize girer, her şeyini verir. Daima.”


Başroller Willem Dafoe ve Julianne Nicholson'ın başarılı oyunculukları, insan-hayvan arasındaki iletişim, ana düşünce, filmin sadeliği, han sahneleri beni etkileyen niteliklerdi. Çocukları olumsuz etkileyebilecek unsur çok az. Gerek bireysel gerekse topluca/ailecek gönül rahatlığıyla izlenebilir. İzleyenlerin hayatlarına dokunması umudumla...


Süleyman AKSOY


Kaynak


271 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page