top of page

Dünya Üzerindeki Sıra Dışı Okullar

Güncelleme tarihi: 28 Mar 2020

Eğitim sistemimizin nasıl hatalı olduğuna dair her gün haberler paylaşılıyor ve genellikle iyi bir eğitimin temel ilkelerini görmezlikten geliyorlar. Bazıları için sıkıcı, bazıları için geleneksel yöntemlerden dolayı gerici ve karşı-üretken diyorlar. Fakat, birtakım inovasyon ve öz öğretim yöntemleri ile okullaşma yollarını bulan bazı insanlar var!

1. Tren Platformu Okulları, Hindistan

Kaynak: LaughingColours

Özgün yönü: Okulu, eğitime ihtiyacı olan ve okula gidemeyen çocukların ayağına getiriyorlar.

Bu muazzam eğitim şekli, sokaktaki dilenci çocuklara yardım etmek ve onlara eğitim sunmak amacıyla Hintli bir öğretmen Inderjit Khurana tarafından gerçekleştirildi. Okulu çocuklara götüren bu eşsiz girişim, 4.000 öğrenciye eğitim ve ailelerine ise yiyecek ve ilaç tedariki sağlamaktadır.




2. Mokoko Yüzen Okulu, Nijerya

Kaynak: nleworks

Özgün yönü: Bu okul su üzerinde yüzebiliyor ve 100 çocuğu bir seferde taşıyabiliyor.

Esasında lagünlerden yükselen su seviyelerine direnmek için inşa edilmiş olan bu okul, su üzerinde yüzer durumdadır ve zorlu hava koşullarında bile yaklaşık 100 çocuğu üzerinde sağlıklı bir şekilde taşıyabilir.






3. Dünya’nın En Yeşil Okulu, Endonezya

Kaynak: DailyMail

Özgün yönü: Onların kampüsü tamamıyla sürdürülebilir doğal kaynaklardan oluşuyor.

Bu, dünyanın en yeşil okulu, sınıfları kocaman bir bambu ve saman kulübesinde bulunuyor.

Kampüs, sürdürülebilir doğal malzemeler kullanılarak inşa edilmiştir ve 100'den fazla güneş paneli tarafından desteklenmektedir.







4. Kübik Okulu, Danimarka

Kaynak: ØrestadGymnasium

Özgün yönü: Öğrencilerin oturup düşünebilecekleri 'davul' olarak adlandırılan bölümleri vardır. Bu okul, öğrencilerin oturup düşünebilecekleri 'davul' olarak adlandırılan bölümlere bölünen spor salonu olarak adlandırılan büyük bir alana sahiptir. Okuldaki 1.100'den fazla çocukla, bu tür bir tasarım yaratıcı düşünceyi teşvik etmek için yaratılmıştır.




5. Dong Zhong: Mağara Okulu, Çin

Kaynak: LiveInternet

Özgün yönü: Bu okul 108 öğrencisi ve 8 öğretmeniyle bir mağarada eğitim hizmeti verdi. Doğa tarafından inşa edilen ve 1984 yılında keşfedilen Dong Zhong, Çin'in en fakir bölgelerinden biri olan Ziyun İlçesindeki Mao köyünde bulundu. Eğitime erişimi olmayan çocuklara eğitimi ulaştırabildi. 2011 yılında, bu okul, ülkenin 'mağara adamı topluluğu' olmadığını açıkladıktan sonra Çin hükümeti tarafından kapatıldı. Durumu düzeltmek için hiçbir şey yapılmadı ancak 2011 yılına kadar bu eşsiz ilköğretim okulu 186 öğrenci ve onları yetiştiren 8 öğretmenle eğitim verdi.



6. Gerçek Dünyadaki Okul, ABD

Kaynak: Bigpicture

Özgün yönü: Çocukların odaklanmak istedikleri her şeye odaklanmalarını sağlar. Bu okul çocukların ne yapmak istediklerine ortam sağlıyor. Aynı çocuklar birlikte büyüdüklerinde, çocuklara hangi mesleği izleyebileceklerini anlamalarına yardımcı olurlar ve ilgilendikleri alanda uzmanlaşmış bir danışmana yardım ederler. Öğretim stratejileri şu anda ülke çapında 55 okul tarafından kabul edilmektedir.




7. Silikon Vadisi Okulu, Kaliforniya

Kaynak: BusinessInsider

Özgün yönü: Onlar yenilikçi düşüncelerini geliştirebilecek yüksek teknolojik ekipmanlara sahipler.

Bu okul kesinlikle öğretme ve öğrenmeye yönelik geleneksel yaklaşımlara karşıdır. 4-14 yaşları arasındaki çocuklara eğitim sunan bu okul, yaratıcı düşünme ve teknoloji becerilerini geliştirmek için iPad, 3D modelleme ve müzik gibi birinci sınıf teknolojiyi kullanıyor.




8. Ânın Tadını Çıkar Okulu, Ohio

Kaynak: Carpediemschools

Özgün yönü: Sınıf yerine kabinler var.

Bu okullar, sınıflar yerine, 3-12 yaş arasındaki her bir öğrenci için birer tane olmak üzere, kendi başlarına öğrenmeye teşvik edildiği 300 kabine sahiptir. Herhangi bir ihtiyaç olması durumunda onlara yardımcı olacak eğitmenler vardır.






9. ’Tehlikeli’ Okul, Kaliforniya

Kaynak: Brightworks

Özgün yönü: Öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerine katılmalarına imkân sağlıyorlar.

Bütün gün çizim yapabileceğiniz, ev aletlerinizi parçalayabileceğiniz, kirlenebileceğiniz ve ebeveynlerinizin yapmamanız için istediği her şeyi yapabileceğiniz bir yer hayal edin. Brightworks okulu, bu yönleriyle çocukların kendi öğrenme sürecine katılmalarını sağlayan bir okul.





10. En Parlak İlkokul, İsveç

Kaynak: Archiscene

Özgün yönü: Koridorları kütüphaneye dönüştürülmüş bir okul.

Bu okul, kaynakları ve kablosuz internet erişimiyle birlikte koridorları kütüphaneye dönüştürülmüş bir okuldur. Okul yönetimine, öğrencilere ve öğretmenlere göre bu dönüştürülmüş koridorlar daha iyi bir öğrenme için öğrenciler ve öğretmenler arasındaki işbirliğini yükseltmeyi teşvik etmekte.




11. Wahroonga Hazırlık Okulu, Avustralya

Özgün yönü: Bu okul bireysel öğrenmeye dikkat çeker.

Öğretmenler ve veliler tarafından kolayca ayarlanabilen bireysel öğrenme planları takip edilir. Ayrıca, tüm sınıflar küçük gruplar hâlinde düzenlenmektedir.





12. Steve Jobs Okulu, Amsterdam

Özgün yönü: Bir öğrencinin ilgi alanları ve yetenekleri onlar için çok önemli.

Bireysel öğrenme planını izleyen bir başka okul ise "Steve Jobs School"dur. Bu çocukların doğuştan getirdikleri özelliklerini, yeteneklerini ve ilgi alanlarını göz önünde bulundururlar. 4 ve 12. sınıfları kapsar ve planları her 6 haftada bir yeniden düzenlenir.



13. Sudbury Okulları, ABD

Kaynak: CNN

Özgün yönü: Öğrencilerin kendilerini nasıl geliştirebileceklerine ve değerlendirebileceklerine karar verdiği bir okuldur.

Bu okul, çocukların zaman çizelgelerine ve hangi gün ne üzerinde çalışmak istediklerine karar verdikleri bir sistemi izler. Öğrenci neyi, nasıl öğrendiğini ve nasıl değerlendirildiğini tamamen kontrol eder.


Eğer siz de böyle özgün okullar biliyorsanız bize söyleyin.


Yazan: Era Tangar

Kaynak: https://www.scoopwhoop.com/16-most-unusual-schools-from-around-the-world/


Çeviren

Ahmet DEMİRCİ


295 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

EĞİTİMLİK

eğitimi düşünen blog

bottom of page